Wykonanie
Z przygotowaniem tego ciasta czekałam do Wielkanocy,ponieważ wydawało mi się bardzo świąteczne - wielowarstwowe,równiutkie, piękne i pyszne - prawdziwa ozdoba świątecznego stołu.Choć karmelowa Marlenka pochodzi z Czech,to bardzo przypomina nasze miodowniki i stefanki.Mnie w tym cieście najbardziej urzekły
miodowe placki.Są genialne, po dwóch dniach dosłownie rozpuszczają się w ustach.Masa natomiast jest dosyć słodka, dlatego w przyszłości dołożę do jednej z warstw kwaskowatego
dżemu.A do ciasta
wrócę na pewno,mam już wiele pomysłów na to czym jeszcze można je przełożyć.Bardzo polecam na duże uroczystości rodzinne.Ciasto jest bardzo podzielne, stabilne, świetnie się kroi i przechowuje.

Składniki:ciasto120 g
masła600 g
mąki pszennej3 łyżki
miodu220 g
cukru pudru3/4 łyżki
sody oczyszczonej1 łyżka
octu2
jajkamasa1
budyń waniliowy lub
śmietankowy bez
cukru500 ml
mleka1 puszka masy kajmakowej (polecam z Gostynia)250g
masła w temperaturze pokojowej


Sposób wykonania:Przygotować ciasto:
Masło rozpuścić w garnuszku z grubym dnem, dodać
cukier i
miód. Podgrzewając mieszać, do rozpuszczenia i połączenia składników. Powinna powstać gładka, jednolita masa.
Sodę zalać
octem i wymieszać. Wlać do garnka. Masa zacznie pachnieć, zmieniać kolor i konsystencję. Jeszcze chwilę ogrzewać, aż masa zmieni kolor na
pomarańczowo-brązowy.Garnek zdjąć z ognia i odstawić na 6-7 minut. Od czasu do czasu zamieszać masę.Do nieco przestygniętej masy dodawać po jednym
jajku energicznie mieszając. Masa jeszcze ściemnieje.Do tak przygotowanej masy stopniowo dodawać
mąkę (do mieszania użyłam drewnianej łyżki). Kiedy ciasto będzie już bardzo gęste wyłożyć je na stolnicę, dosypać pozostałą
mąkę i zagnieść. Ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą część ułożyć na papierze do pieczenia i cienko rozwałkować, mniej więcej na wielkość standardowej blaszki (24x32 cm). Placki piec w temp. 180C ok 5-7minutPo wyjęciu placki można ładnie przyciąć, by wszystkie były równe, a pozostałe brzegi zachować do dekoracji ciasta.Przygotować masę:
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Przykryć i wystudzić.Miękkie
masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać kajmak, a następnie wystudzony
budyń.Jeśli lubicie dodatek
alkoholu w ciastach, na koniec można dodać do masy 50 ml
whisky lub innego mocnego
alkoholu.Tak przygotowaną masą smarować każdy placek ciasta. Ostatnia warstwą powinna być masa.Ciasto pozostawić na godzinę w temperaturze pokojowej, a następnie wstawić do lodówki na 10 godzin (im dłużej tym lepiej, ciasto najlepiej smakuje po 1-2 dniach).Wierzch ciasta udekorować okruchami ciasta, siekanymi
orzechami i
czekoladą.Smacznego :)Źródło inspiracji