ßßß
Snikersa w moim domu do tej pory piekło się w prostszej wersji. Dwa blaty ciasta, orzechy w karmelu i masa na gorąco. Taki jest przepyszny i wiele osób się nim zachwycało. Tym razem pokusiłam się o bogatszą wersję, dodałam kajmak, batoniki snikers i zmieniłam masę oraz sposób przełożenia. Nie ukrywam, że ciasto jest dla osób lubiących te bardziej słodkie wypieki, ale miłośnicy orzechów nie będą zawiedzeni. Po upieczeniu tego ciasta, po raz kolejny stwierdzam, że nienawidzę łuskać orzechów włoskich. Nienawidzę! I cieszę się, że już się skończyły. Niestety oznacza to też, że nie prędko będzie tu znowu jakieś ciasto z orzechami. Zapraszam więc dziś na rozkoszną ogromną dawkę kalorii!(ciasto najlepiej zrobić min. 2 dni przed podaniem, najlepsze jest na trzeci dzień, kiedy smaki się "przegryzą")Składniki: na ciasto: (źródło)3 szklanki mąki pszennej20 dag masła1/2 szklanki cukru2 jajka2 łyżki ciepłego mleka2 łyżki miodu2 łyżeczki sodySodę rozmieszać z mlekiem. Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną rozłożyć w blaszce i upiec. W tym czasie rozwałkować drugą część ciasta i przygotować masę orzechową. na masę orzechową:300 g orzechów włoskich grubo posiekancyh3 łyżki miodu100 g cukru100 g masłaWszystkie składniki umieścić w rondelku, ustawić na ogniu i mieszając doprowadzić do zagotowania. Odstawić na dwie minuty, po czym rozłożyć na surowym cieście i upiec razem na złoto. na krem:1 opakowanie budyniu toffi (na 3/4 l mleka)1 łyża cukru2 i 1/2 szklanki mleka100 g masła200 g kremówki2 łyżi cukru pudruZ mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń, wystudzić. Miękkie masło utrzeć z budyniem. Kremówkę ubić \ cukrem pudrem, połaczyć z masą.
dodatkowo:1 puszka kajmaku1 podwójny baton Snickerskilka pastylek czekoladowychkilka orzechówskładanie ciasta:ciasto z orzechami- krem-ciasto bez orzechów-kajmak=pokrojone batoniki i orzechy- rozpuszczone pastylki czekoladowe