Wykonanie
Snikersa w moim domu do tej
pory piekło się w prostszej wersji. Dwa blaty ciasta,
orzechy w karmelu i masa na gorąco. Taki jest przepyszny i wiele osób się nim zachwycało. Tym razem pokusiłam się o bogatszą wersję, dodałam kajmak, batoniki snikers i zmieniłam masę oraz sposób przełożenia. Nie ukrywam, że ciasto jest dla osób lubiących te bardziej słodkie wypieki, ale miłośnicy
orzechów nie będą zawiedzeni. Po upieczeniu tego ciasta, po raz kolejny stwierdzam, że nienawidzę łuskać
orzechów włoskich. Nienawidzę! I cieszę się, że już się skończyły. Niestety oznacza to też, że nie prędko będzie tu znowu jakieś ciasto z
orzechami. Zapraszam więc dziś na rozkoszną ogromną dawkę kalorii!(ciasto najlepiej zrobić min. 2 dni przed podaniem, najlepsze jest na trzeci dzień, kiedy smaki się "przegryzą")Składniki: na ciasto: (źródło)3 szklanki
mąki pszennej20 dag
masła1/2 szklanki
cukru2
jajka2 łyżki ciepłego
mleka2 łyżki
miodu2 łyżeczki
sodySodę rozmieszać z
mlekiem. Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną rozłożyć w blaszce i upiec. W tym czasie rozwałkować drugą część ciasta i przygotować masę
orzechową. na masę
orzechową:300 g
orzechów włoskich grubo posiekancyh3 łyżki
miodu100 g
cukru100 g
masłaWszystkie składniki umieścić w rondelku, ustawić na ogniu i mieszając doprowadzić do zagotowania. Odstawić na dwie minuty, po czym rozłożyć na surowym cieście i upiec razem na złoto. na krem:1 opakowanie budyniu
toffi (na 3/4 l
mleka)1 łyża
cukru2 i 1/2 szklanki
mleka100 g
masła200 g kremówki2 łyżi
cukru pudruZ
mleka,
cukru i proszku budyniowego ugotować
budyń, wystudzić. Miękkie
masło utrzeć z
budyniem. Kremówkę ubić \
cukrem pudrem, połaczyć z masą.
dodatkowo:1 puszka kajmaku1 podwójny baton Snickerskilka pastylek
czekoladowychkilka
orzechówskładanie ciasta:ciasto z
orzechami- krem-ciasto bez
orzechów-kajmak=pokrojone batoniki i
orzechy- rozpuszczone pastylki
czekoladowe