ßßß Cookit - przepis na Miodownik

Miodownik

nazwa

Wykonanie

Składniki
ok. 20 porcji
Ciasto
100 g miodu
50 g cukru
50 ml mleka
30 ml rumu
125 g masła
3 łyżeczki sody oczyszczonej
500 g mąki pszennej tortowej
2 jajka
Nasączenie
50 g miodu
50 ml rumu
Masa kajmakowa z orzechami
1 puszka 530 g mleka zagęszczonego słodzonego (takiego)
250 g miękkiego masła
125 g orzechów włoskich
Dekoracja
40 g orzechów włoskich + kilka całych
Przygotowanie
Ciasto
Miód rozpuścić w rondelku z cukrem, wymieszać. Do gorącej masy dodać mleko, rum i masło, wymieszać do rozpuszczenia, na koniec połączyć z sodą, przestudzić.
Do większej miski wsypać mąkę, wlać masę z rondelka i wymieszać. Dodać jajka i połączyć wszystkie składniki w gładkie ciasto. Wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę i uformować gładką kulę. Podzielić ją na 6 równych części.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
Każdą część ciasta rozwałkować na placek o średnicy formy, podsypując w razie potrzeby mąką.
Do tortownicy włożyć pierwszy placek z ciasta i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 6 - 7 minut na delikatnie złoty kolor (nie przepiec, bo blaty za mocno stwardnieją). Jeśli mamy 2 tortownice, możemy piec jednocześnie 2 placki. Ostudzić.
Nasączenie
Lekko podgrzać miód i wymieszać go rumem. Za pomocą pędzelka nasączyć każdy placek porcją mieszanki (starajmy się wykorzystać całe nasączenie).
Masa kajmakowa z orzechami
Zamkniętą puszkę z mlekiem skondensowanym włożyć do garnka, zalać wodą do przykrycia i zagotować. Następnie gotować przez ok. 2 i 1/2 godziny na umiarkowanym ogniu (woda ma lekko bulgotać) aż w środku zrobi się kajmak. Puszkę wyjąć, przestudzić, otworzyć i wyłożyć gotowy kajmak do miski, całkowicie ostudzić.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać ostudzoną masę kajmakową jednocześnie ją ubijając. Orzechy rozdrobnić w melakserze i wmieszać w masę.
Przełożenie
Placki układać jeden na drugim przekładając masą. Wierzch i boki również posmarować kremem. Całe ciasto obłożyć rozdrobnionymi orzechami, na wierzchu położyć kilka całych połówek. Ciasto przykryć szczelnie folią aluminiową lub włożyć do zamykanego pojemnika na ciasto i odstawić w miarę chłodne miejsce, np. na parapet, ale nie do lodówki, na minimum 2 dni. Po tym czasie ciasto można trzymać dalej pod przykryciem w temp. pokojowej.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/miodownik