Wykonanie

Ciasto:1/2 kg
mąki pszennej250 g
masła (ja dałam 150 g)2/3 szklanki
cukru2
jajka2 łyżki płynnego
miodu2 łyżeczki
sody rozpuścić w 2 łyżeczkach
mlekaWszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Przygotować 2 takie same duże blaszki. Pierwszą część wyłożyć na blachę. Piec w 180 st około 15 minut (do zarumienienia). Drugą część ciasta również wyłożyć na blachę i przygotować masę
orzechową.Masa orzechowa:1 szklanka grubo pokrojonych
orzechów1/2 szklanki
cukru80 g
masła2 łyżki
mioduMasło roztopić, dodać
cukier,
miód i
orzechy. Ciepłą masę wyłożyć na drugą część ciasta. Piec około 20 minut (do zarumienienia).Masa budyniowa:250 g
masła3 szklanki
mleka1
budyń (ja dałam 2 sztuki)3/4 szklanki
cukru3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej3 łyżeczki gorącej
wodyKawę rozpuścić w wodzie. Budynie rozmieszać w 1 szklance
mleka. Pozostałe
mleko z
cukrem zagotować. Ugotować
budyń. Odstawić pod przykryciem do wystudzenia.
Masło utrzeć stopniowo dodawać
budyń i
kawę. Na blat ciasta bez
orzechów wyłożyć masę, przykryć plackiem z
orzechami. Ciasto odstawić na kilka godzin do schłodzenia.