Wykonanie
Ptysie wypiekane są z ciasta parzonego, którego głównym składnikiem są
jajka. Tego rodzaju ciasto świetnie nadają się do nadziewania przez wszelkiego rodzaju kremy czy
bitą śmietanę. Ja uwielbiam je również "na sucho".

Składniki:Ciasto:- 3/4 szklanki
mąki pszennej,- 6
jajek,- 4 łyżki
masła,- 0,5 szklanki
wody.Krem:- 2 opakowania budyniu,- 3 szklanki
mleka,- jeśli
budyń jest bez
cukru - 4-5 łyżeczek
cukru,- 0,5 kostki miękkiego
masła.D odatkowo:
cukier puder do oprósz enia.Wykonanie:Ciasto:1.
Wodę i
masło zagotowuję, a następnie wciąż gotując dodaję
mąkę. Całość cały czas energicznie mieszam, nie dopuszczając do tego, ż eby ciasto przywarło do ga rnka.2. garnek z
ciastem zdejmuję z ognia i co jakiś czas mieszam. Po upływie około 15 minut dodaję stopniowo, miksuj ąc ciasto, po jednym
jajku. Ciasto powinno
mieć konsyst en c j ę gęstej
śmietany.3. Ciasto przekładam do szprycy (lub rękawa) i na wyło ż onej papierem blaszce, formuję okrągłe
ciasteczka.4. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę 20 minut w temperaturze 190 st. C.5. Krem: Zagotowuję dwie szklanki
mleka. W pozostałym
mleku (1 szklanka) rozpuszczam 2 opakowania budyniu i
cukier, całość dokładnie rozpuszczam. Do gotującego się
mleka wlewam
mleko z rozpuszczonym
budyniem i energicznie mieszam do momentu, aż zgęstnieje. Gotowy
budyń odstawiam, do ostygnięcia. Miękkie
masło miksuję, tak żeby powstała puszysta masa, a następnie d odaję stopniowo po ły ż ce wystudzonego budyniu, cały czas
miksu ję. Jeśli w kremie pojawią się grudki, dodaje kilka łyżek
mleka i ponownie dokładnie miksuję.6. Wystudzone ptysie kroj ę na pół i przekładam kremem. Na samym ko ń cu pudruję i gotowe.