Wykonanie
To był chyba najtrudniejszy wypiek z jakim miałam ostatnio do czynienia. Z przepisu wynikało, że należy się śpieszyć ponieważ ciasto miało się skleić
póki jeszcze było ciepłe. Więc się śpieszyłam, ale i tak
potem miałam trudności. Ani jednego placka nie rozwałkowałam idealnie, wręcz musiałam je "sztukować" a po upieczeniu jeden wypadł mi z rąk i rozleciał się na kilka kawałków. Na szczęście przekładanych ciast zrobiłam już w życiu trochę i wiem, że nie ma co panikować. Wszystko da się skleić i tak poukładać, aby nikt nie zauważył. Poza tym podczas pieczenia
miodowe placki i tak same się ładnie połączyły. Krem do tego ciasta jest bardzo dobry, pomimo użycia masy kajmakowej nie jest zbyt słodki. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy
miodowe placki staną się mięciutkie.

ŹródłoSkładniki masy:puszka masy kajmakowej (w temperaturze pokojowej)1/2 l
mleka1
budyń waniliowy lub
śmietankowy + 3 łyżki
cukru (jeśli
budyń jest bez
cukru)250 g
masła (w temperaturze pokojowej)Ugotować
budyń z
mleka,
cukru i budyniu (według instrukcji na opakowaniu). Odstawić do ostudzenia.
Masło utrzeć z masą kajmakową. Ciągle miksując dodawać po łyżce budyniu. Miskę z masą przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce.Składniki ciasta:600 g
mąki pszennej120 g
masła250 g
cukru pudru3 łyżki
miodu1 łyżka
sody1 - 1,5 łyżeczki
octu2 duże
jajkaW garnku rozpuścić
masło z
cukrem i
miodem. W kubku wymieszać
sodę z
octem, będzie się pienić i dodać do gorącej masy
maślano - miodowej. Zmniejszyć ogień i cały czas mieszać, aż maa stanie się złocisto brązowa. Odstawić na min. Gdy masa nico przestygnie dodać
jajka energicznie mieszając aby nie zrobiła się jajecznica.Następnie dodawać stopniowo
mąkę. Wyrabiać ciasto, można przełożyć je na stolnicę gdyż w garnku będzie to raczej trudne.Podzielić ciasto na 6 kawałków i wałkować blaty . Wykładać je na wysmarowaną
masłem formę o wym. 25x25 cm.Wstawiać do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 5-7 min.Przekładać blaty przygotowaną wcześniej masą. Wierzchnią warstwę również posmarować, można posypać okruchami ciasta jeśli takie pozostały. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.Smacznego:)