Wykonanie
Składniki masy:Puszka masy kajmakowej (w temperaturze pokojowej)1/2 l
mleka1
budyń waniliowy lub
śmietankowy + 3 łyżki
cukru (jeśli
budyń jest bez
cukru)250 g
masła (w temperaturze pokojowej)Ugotować
budyń z
mleka,
cukru i budyniu (według instrukcji na opakowaniu). Odstawić do ostudzenia (przykryć wierzch folią spożywczą, wówczas nie wytworzy się kożuch). Najlepiej ugotować
budyń wieczorem i zostawić na kuchennym blacie, aby był w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć z masą kajmakową. Ciągle miksując (na małych obrotach) dodawać po łyżce budyniu. Gotowa masa będzie dość płynna (nadmiar wilgoci wchłonie ciasto). Miskę z masą przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce. Składniki ciasta:600 g
mąki pszennej120 g
masła250 g
cukru pudru3 łyżki
miodu1 łyżka
sody1 - 1,5 łyżeczki
octu2 duże
jajkaDo sporego garnka włożyć
masło,
miód,
cukier puder. Gotować na średnim ogniu -ciągle mieszając- aż rozpuszczą się wszystkie składniki. Mikstura będzie miałam kolor jasno-żółty.W osobnej miseczce wymieszać
sodę z
octem (będzie się pienić). Natychmiast dodać ją do masy. Zmniejszyć ogień na minimum i cały czas mieszać miksturę. Po paru minutach kolor zmieni się na
pomarańczowo-brązowy (zacznie ładnie pachnieć). Zdjąć miksturę z ognia i schładzać przez 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie bardzo energicznie mieszając miksturę trzepaczką dodać
jajka.
Jaja mają się dobrze połączyć z całością, a mieszanina troszkę ściemnieje. Następnie dodawać do masy
mąkę (stopniowo). Ważne, żeby z
ciastem na marlenkę pracować
póki jest ciepłe, więc należy od tego etapu wszystko robić szybko. Kiedy ciasto będzie już gęste i będzie się go trudno łączyło z
mąką za pomocą łyżki, wysypać na stolnicę pozostałą
mąkę i przelać ciasto. Zagniatać wszystko razem do dobrego połączenia się składników. Podzielić ciasto na 6 równych części. Każdą rozwałkować na posypanym
mąką kawałku papieru do pieczenia (mniej więcej na rozmiar blaszki 25x25cm). Płaty ciasta mają być cienkie i nie muszą być bardzo równe - upieczone blaty można wyrównać odkrawając nierówności. Takie skrawki ciasta należy później zmielić i posypać nimi wierzch wypieku. Blaty piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni do uzyskania przez nie koloru złotawo-brązowego (ok. 3-5 minut). Upieczone, wyrównane i wystudzone blaty smarować masą. Wierzch ciasta również posmarować masą i posypać posypką zrobioną ze zmielonych skrawków ciasta. Ciasto odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce, aby blaty zmiękły.