ßßß Cookit - przepis na Orzechowiec

Orzechowiec

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Orzechowiec
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
margaryna 200 gramów
miód 2 łyżek stołowych
jajka 2 sztuk
soda oczyszczona 1 łyżek deserowych
orzechy włoskie 250 gramów
cukier 100 gramów
margaryna 100 gramów
miód 2 łyżek stołowych
budyń waniliowy 1 sztuk
mleko 1,5 szklanek
cukier puder 150 gramów
masło 1 kostek
polewa czekoladowa 1 sztuk
Wykonanie:
Ciasto: przesiana mąkę wymieszać z sodą i posiekać z margaryną, dodać jajka, cukier oraz 2 łyżki miodu i wyrobić ciasto. Podzielić je na 2 części i rozwałkować na placki wielkości średniej tortownicy. Jeden ułożyć w tortownicy i piec 20 minut w 180 stopniach, wystudzić.
Masa orzechowa: 100g margaryny roztopić z 100g cukrem i 2 łyżkami miodem, dodać posiekane orzechy i wymieszać.
Do tortownicy włożyć 2 place3k i rozłożyć na nim masę orzechowa i piec podobnie jak pierwszy(masa orzechowa zakrzepnie dopiero jak ciasto wystygnie).
Krem: na mleku ugotować budyń i wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając porcjami zimny budyń.
Kremem posmarować zimny placek z masa orzechowa i przykryć 2 plackiem, lekko dociskając. Ciasto polać polewą czekoladową i udekorować orzechami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8911/Orzechowiec