Wykonanie
« Powrót  Orzechowiec
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
margaryna 200 gramów
miód 2 łyżek stołowych
jajka 2 sztuk
soda oczyszczona 1 łyżek deserowych
orzechy włoskie 250 gramów
cukier 100 gramów
margaryna 100 gramów
miód 2 łyżek stołowych
budyń waniliowy 1 sztuk
mleko 1,5 szklanek
cukier puder 150 gramów
masło 1 kostek
polewa czekoladowa 1 sztukWykonanie:Ciasto: przesiana
mąkę wymieszać z
sodą i posiekać z
margaryną, dodać
jajka,
cukier oraz 2 łyżki
miodu i wyrobić ciasto. Podzielić je na 2 części i rozwałkować na placki wielkości średniej tortownicy. Jeden ułożyć w tortownicy i piec 20 minut w 180 stopniach, wystudzić.Masa orzechowa: 100g
margaryny roztopić z 100g
cukrem i 2 łyżkami
miodem, dodać posiekane
orzechy i wymieszać.Do tortownicy włożyć 2 place3k i rozłożyć na nim masę orzechowa i piec podobnie jak pierwszy(masa orzechowa zakrzepnie dopiero jak ciasto wystygnie).Krem: na
mleku ugotować
budyń i wystudzić. Miękkie
masło utrzeć z
cukrem pudrem, dodając porcjami zimny
budyń.Kremem posmarować zimny placek z masa orzechowa i przykryć 2 plackiem, lekko dociskając. Ciasto polać
polewą czekoladową i udekorować
orzechami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: