ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 500 gramówmargaryna 200 gramówmiód 2 łyżek stołowychjajka 2 sztuksoda oczyszczona 1 łyżek deserowychorzechy włoskie 250 gramówcukier 100 gramówmargaryna 100 gramówmiód 2 łyżek stołowychbudyń waniliowy 1 sztukmleko 1,5 szklanekcukier puder 150 gramówmasło 1 kostekpolewa czekoladowa 1 sztukWykonanie:Ciasto: przesiana mąkę wymieszać z sodą i posiekać z margaryną, dodać jajka, cukier oraz 2 łyżki miodu i wyrobić ciasto. Podzielić je na 2 części i rozwałkować na placki wielkości średniej tortownicy. Jeden ułożyć w tortownicy i piec 20 minut w 180 stopniach, wystudzić.Masa orzechowa: 100g margaryny roztopić z 100g cukrem i 2 łyżkami miodem, dodać posiekane orzechy i wymieszać.Do tortownicy włożyć 2 place3k i rozłożyć na nim masę orzechowa i piec podobnie jak pierwszy(masa orzechowa zakrzepnie dopiero jak ciasto wystygnie).Krem: na mleku ugotować budyń i wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając porcjami zimny budyń.Kremem posmarować zimny placek z masa orzechowa i przykryć 2 plackiem, lekko dociskając. Ciasto polać polewą czekoladową i udekorować orzechami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: