ßßß
Składniki:ciasto500g mąki pszennej5 łyżek miodu0,5 szklanki cukru pudru70g margaryny1 jajko3 łyżki śmietany 18%1 łyżeczka sody oczyszczonejwarstwa orzechowa100g orzechów włoskich50g cukru50g margaryny2 łyżki miodumasa grysikowa0,5l mleka8 łyżek cukru6 łyżek kaszy manny200g masła
Wykonanie:CIASTO- miód, margarynę i cukier puder rozpuścić, ostudzić- do przesianej mąki dodać sodę oczyszczoną, ostudzoną masę, jajko oraz śmietanę i zagnieść jednolite ciasto- ciasto podzielić na cztery części, można sobie pomóc wagą kuchenną- blachę lekko posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno blachy, ponakłuwać widelcem- piec w 180 stopniach przez 15 minut, po upieczeniu chwilę odczekać, delikatnie wyjąć z blachy- rozwałkowywać i piec w ten sposób dwie kolejne części ciasta
WARSTWA ORZECHOWA- orzechy sparzyć gorącą wodą, posiekać na kawałki- miód, cukier i margarynę rozpuścić- gdy masa będzie jednolita, dodać orzechy, wymieszać i jeszcze kilka minut podgrzewać- na ostatnią rozwałkowaną na blasze część ciasta wyłożyć ciepłą masę orzechową i rozprowadzić ją na całej powierzchni ciasta- tak przygotowany blat piec 20 minut w 180 stopniach, po wyjęciu miód może być jeszcze lekko płynny, więc należy pozostawić w blat w formie do wystudzenia- wszystkie blaty po ostudzeniu można położyć jeden na drugim i schować na dobę do lodówki (jeśli nie mamy czasu, można od razu przełożyć kremem, pamiętając, by gotowe ciasto leżakowało przynajmniej jedną dobę w lodówce)
MASA GRYSIKOWA- z mleka odlać pół szklanki, rozpuścić w niej kaszę mannę i wymieszać, resztę mleka zagotować z cukrem- gdy mleko zacznie się gotować, wlać przygotowaną mieszankę i mieszając kilka minut gotować- tak powstały budyń zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia- masło w temperaturze pokojowej utrzeć mikserem, do masy maślanej dodawać po łyżce budyniu grysikowego i ucierać do uzyskania jednolitej masy (nie będzie ona gładka jak masa karpatkowa, gdyż będą w niej widoczne ziarenka kaszy, które jednak po schłodzeniu masy nie będą wyczuwalne w smaku)- tak przygotowaną masę schłodzić kilka godzin w lodówce
MIODOWNIK - PRZEKŁADANIE MASĄ- schłodzone blaty i masę wyjąć z lodówki- masę podzielić na trzy części i rozsmarować na blatach, po kilkugodzinnym schładzaniu będzie bardzo gęsta- blaty wysmarowane masą układać jeden na drugim, na samej górze ułożyć blat z orzechami, lekko przycisnąć
Ciasto najlepiej przechowywać w wyłożonej papierem do pieczenia blasze, w której piekliśmy spody. Ja swoje ciasto piekłam w formie o wymiarach 24x24cm. Całość zabezpieczoną folią lub papierem przechowywać w lodówce, wyjmując przed podaniem.Miodownik to pachnące miodem ciasto, chrupiąca orzechowa warstwa (która jest najsłodszą częścią ciasta) oraz delikatny, idealnie gęsty krem grysikowy, który nie "ucieka" podczas krojenia.Jest to ciasto, które pięknie wygląda na świątecznym stole, lecz można je przygotować również na wiele innych okazji.