ßßß Cookit - przepis na FINGER-FOOD II: goodbye party

FINGER-FOOD II: goodbye party

nazwa

Wykonanie

Finger-food jest fajny. Jest radosny i stworzony do dzielenia się. Cieszę się, że towarzyszy mi przy pożegnaniach, bo sprawia, że są prostsze. Nadziewane nektarynki z poprzedniego wpisu przygotowywałam z Piotrem podczas naszego dwu-dniowego pożegnania. Pierwszego dnia radośnie się spiliśmy xD. Drugiego - radośnie gotowaliśmy. To było dobre pożegnanie :]. Tym razem żegnamy J. Miałam o tym nie pisać, ale - hej! - mówimy o J. :D.
Cytując J. i Yankę:
- bo nieważne co! Ważne, że LUDZIE GADAJO! :D
Czytając to, będzie się więc taplać w 'sosie własnym' ogólnoistnienia, kisielu własnego rajfurstwa i blasku diamentów własnego diwowstwa. A my - prosty ludu - my będziemy to podziwiać i wielbić! I płakać i śmiać się, bo... do kurwy nędzy... w całym tym bagnie - gdzieś po kryjomu - było FAJNIE.
I choć na tym przypadkowym mini przyjęciu (kiedy mieliśmy z Hermanem po prostu zrobić zdjęcia mojego żarcia u J.), nie wiedzieliśmy jeszcze, że się żegnamy... Dla mnie ono było idealnym goodbye party. Miłe, proste i spontaniczne. Ciepłe. Ciepłe.
Ciepłej Warszawy J. :*
ROLADKI SEROWE Z POLSKĄ SUSZONĄ ŚLIWKĄ I MANGO:
składniki:
- mango
- polska suszona śliwka
- ser żółty wędzony
- cukier trzcinowy na sos:
- 4 łyżki dżemu morelowy
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1,5cm korzenia imbiru
- 2 łyżki sos sojowy
- płaska łyżeczka curry
wykonanie:
Postaw rondel na ogniu. Wymieszaj w nim wszystkie składniki sosu i podgrzej je. Odstaw. Kiedy sos ostygnie, zsiądzie się. Rozrzedź go wtedy wodą. Odstaw. Rozgrzej odrobinę oleju na patelni i smaż na niej pokrojone mango - posypane cukrem - aż się skarmelizuje. Odstaw. Plastry sera - jeśli są szerokie - przekrój wzdłuż na pół. Każdy serowy pasek smaruj sosem. Na początku połóż śliwkę i mango. Zwijaj roladki i zabezpieczaj je wykałaczkami. Gotowe roladki rozłóż na ciemnym talerzu i ozdób skórką z cytryny.
***
KORECZKI Z MARYNOWANEGO TOFU, OGÓRKA I POMARAŃCZY:
składniki:
- 180g tofu
- ogórki marynowane (najlepiej w zalewie musztardowej)
- pomarańcza na marynatę do tofu:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżka soku z cytryny
- olej
ewentualnie:
- roszponka do ozdoby
wykonanie:
Pokrój tofu w niewielką kostkę. W misce wymieszaj składniki marynaty i wrzuć do niej tofu. Zamieszaj jeszcze raz i odstaw na pół godziny do lodówki. W tym czasie pokrój ogórka wzdłuż. Jeśli nie był marynowany w zalewie musztardowej, wrzuć go do miski z odrobiną musztardy i wymieszaj. Odstaw do lodówki. Pomarańczę obierz i pokrój na drobne kawałki.
Zamarynowane tofu smaż na odrobinie oleju - podlewając co chwilę marynatą, aż ta się skończy, a tofu będzie ciemnobrązowe i chrupkie na zewnątrz.
Na dłuższą wykałaczkę lub pocięte patyczki szaszłykowe nabijaj kolejno: pofalowany dwukrotnie plaster ogórka, kawałek pomarańczy i kostkę tofu. Układaj symetrycznie na prostokątnym talerzu, odzobionym np. roszponką.
***
BLINY PIWNE Z SAŁATKĄ BURACZANO-CHRZANOWĄ I ROSZPONKĄ:
składniki: na bliny:
- piwo porter
- mąka orkiszowa lub gryczana
- soda oczyszczona
- sól
- 2 łyżki cukru na sałatkę:
- 3 średnie buraki
- 3 ogórki kiszone
- chrzan
- pęczek koperku
- 1 łyżeczka cukru
- sok z cytryny
- sól, pieprz na roszponkę w dressingu:
- roszponka (rukiew wodna)
- olej
- cukier
- sok cytryny
wykonanie:
Trzepaczką wyrób ciasto z podanych składników. Proporcja piwa do mąki jest zależna od piwa i wilgotności mąki, ale możemy przyjąć wstępną zależność 1szkl. piwa - 1,5 szkl. mąki. Ciasto ma mieć konsystencje gęstego ciasta naleśnikowego. Odstaw je na chwilę, zamieszaj jeszcze raz i smaż na niemal suchej patelni - z obu stron. Łyżka ciasta będzie w sam raz na jedną porcję. Odstaw.
Buraki zetrzyj i ugotuj. Odcedź i wymieszaj z posiekanym koperkiem, ogórkiem kiszonym i chrzanem. Ja lubię ostro, bo bliny są łagodniejsze, ale zrób to według własnego uznania. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Wymieszaj w słoiku składniki dressingu (proporcja oleju do cytryny 2:1). Zalej nim umytą roszponkę i wymieszaj. Odstaw.
Na bliny nakładaj sałatkę buraczano-chrzanową i układaj na talerzu. Wierzch blin ozdób roszponką.
***
I pamiętaj... mnie.
_____________________________________________________________________
PS Zdjęcia jak możesz się domyślać nie moje ;). Po raz drugi gościnnie Paweł Herman Photography. Dziękuję :*
_____________________________________________________________________
Źródło:http://foodaua.blogspot.com/2013/01/finger-food-ii-goodbye-party.html