ßßß Cookit - przepis na Indyjskie curry z bakłażana i papryki

Indyjskie curry z bakłażana i papryki

nazwa

Wykonanie

Bakłażan jest warzywem, które nie od razu polubiłem. Trochę mi to zajęło, ale warto było. Chyba większości z Was jest znany z moussaki, do innych potraw nie używamy go zbyt często jak sądzę. Widzę gnijące warzywko w sklepach, nie jest jak widać popularne w naszym kraju, bo chyba po prostu nie wiemy co i jak można z niego przygotować . Niewiedza i ignorancja powoduje niechęć.
Bakłażan znany jest w Afryce, na Bałkanach i w Indiach. Znany jest również pod nazwą oberżyna, ale botanicznie to psianka podłużna. Dobrze, że nie używamy tej nazwy na co dzień :-) Nasi południowi sąsiedzi nazywają go lilek vejcoplodý - też subtelnie ;-)
Bakłażan jest niskokaloryczny, to jego główna zaleta. Zawiera sporo potasu, wapnia i magnezu. Jest również całkiem dobrym źródłem błonnika także nie ma co się wystrzegać go w kuchni i naszej codziennej diecie.
Oprócz musaki, jest składnikiem wielu znanych nam dań. Znajdziecie go we francuskim ratatouille, włoskiej caponacie i arabskim baba ghanoush. Z jego użyciem można przygotować również pyszny turecki Kebap Ali Nazik .
Miłosników azjatyckich smaków zapraszam również na:
Curry z jagnięciny
Curry z krewetkami
Curry z cukinii i kukurydzy
Curry z kurczaka
Curry z rybą
Curry z ciecierzycy
Składniki (2-3 porcje):
1 cebula, mała
1 bakłażan, średni
2 czerwone papryki
1 puszka pomidorów
1 łyżeczka żółtej pasty curry (w oryginale curry w proszku)
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki mieszanki garam masala
1/2 łyżeczki nasion kminu
1 ząbek czosnku, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka startego imbiru
oliwa z oliwek - do smażenia
posiekana natka kolendry, jogurt - do podania
Cebulę drobno posiekać, papryki pokroić w kawałki, bakłażana w 1,5-2 cm plastry.
Bakłażan oprószyć solą i odstawić na bok na 30 minut. Opłukać go następnie pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Obsmażyć na tłuszczu z obu stron, po 3 minuty z każdej. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Na głębokiej patelni zeszklić na oliwie cebulkę, dodać kmin, czosnek i imbir. Chwilkę podsmażyć, dodać pastę curry, paprykę w proszku i garam masala. Dokładnie wymieszać i dodać paprykę, smażyć z 2 minuty. Do patelni wlać puszkę pomidorów, porozgniatać je drewnianą łyżką i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Gdy papryka się dusi pokroić usmażonego bakłażana w kawałki. Po upływie 10 minut dodać go do papryki, wymieszać i dusić wszystko przez kolejne 5 minut. Teraz wszystkie warzywa powinny być miękkie, więc podawać curry z jogurtem i posiekaną natką kolendry. Smakuje z ryżem lub indyjskim chlebkiem naan .
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2013/07/indyjskie-curry-z-baklazana-i-papryki.html