Wykonanie
Bakłażan jest warzywem, które nie od razu polubiłem. Trochę mi to zajęło, ale warto było. Chyba większości z Was jest znany z moussaki, do innych potraw nie używamy go zbyt często jak sądzę. Widzę gnijące warzywko w sklepach, nie jest jak widać popularne w naszym
kraju, bo chyba po prostu nie wiemy co i jak można z niego przygotować . Niewiedza i ignorancja powoduje niechęć.
Bakłażan znany jest w Afryce, na Bałkanach i w Indiach. Znany jest również pod nazwą
oberżyna, ale botanicznie to psianka podłużna. Dobrze, że nie używamy tej nazwy na co dzień :-) Nasi południowi sąsiedzi nazywają go lilek vejcoplodý - też subtelnie ;-)
Bakłażan jest niskokaloryczny, to jego główna zaleta. Zawiera sporo potasu, wapnia i magnezu. Jest również całkiem dobrym źródłem błonnika także nie ma co się wystrzegać go w kuchni i naszej codziennej diecie.Oprócz musaki, jest składnikiem wielu znanych nam dań. Znajdziecie go we francuskim ratatouille, włoskiej caponacie i arabskim baba ghanoush. Z jego użyciem można przygotować również pyszny turecki Kebap Ali Nazik .Miłosników azjatyckich smaków zapraszam również na:
Curry z
jagnięcinyCurry z
krewetkamiCurry z
cukinii i
kukurydzyCurry z
kurczakaCurry z
rybąCurry z
ciecierzycySkładniki (2-3 porcje):1
cebula, mała1
bakłażan, średni2
czerwone papryki1 puszka
pomidorów1 łyżeczka żółtej pasty
curry (w oryginale
curry w proszku)1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku1/2 łyżeczki mieszanki
garam masala1/2 łyżeczki nasion
kminu1 ząbek
czosnku, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę1 łyżeczka startego
imbiruoliwa z oliwek - do smażeniaposiekana
natka kolendry,
jogurt - do podania
Cebulę drobno posiekać,
papryki pokroić w kawałki,
bakłażana w 1,5-2 cm plastry.
Bakłażan oprószyć
solą i odstawić na bok na 30 minut. Opłukać go następnie pod bieżącą
wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Obsmażyć na tłuszczu z obu stron, po 3 minuty z każdej. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.Na głębokiej patelni zeszklić na
oliwie cebulkę, dodać
kmin,
czosnek i
imbir. Chwilkę podsmażyć, dodać pastę
curry,
paprykę w proszku i
garam masala. Dokładnie wymieszać i dodać
paprykę, smażyć z 2 minuty. Do patelni wlać puszkę
pomidorów, porozgniatać je drewnianą łyżką i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut.Gdy
papryka się dusi pokroić usmażonego
bakłażana w kawałki. Po upływie 10 minut dodać go do
papryki, wymieszać i dusić wszystko przez kolejne 5 minut. Teraz wszystkie warzywa powinny być miękkie, więc podawać
curry z
jogurtem i posiekaną
natką kolendry. Smakuje z
ryżem lub indyjskim
chlebkiem naan .Smacznego :-)