Wykonanie
Podobno to danie pochodzi z Indii chociaż słowa na ten temat w internecie nie znalazłam. Przepis mam z przekazu ustnego, od kogoś kto w Indiach był i jadł tę potrawę ale podejrzewam inną pisownię. Jeśli ktoś ma wiedzę na ten temat i chciałby mnie uświadomić to bardzo proszę o info.Samo danie miało mnie nie zaskoczyć bo po przeanalizowaniu składników stwierdziłam, że to taka wersja leczo czy ratatuja. Tymczasem mieszanka
egzotycznych przypraw, która wędruje na patelnię sprawia, że to danie ma zupełnie inny charakter. Jest wyraziste, aromatyczne i dość pikantne. Doskonałe na lekką kolację.
Składniki:1
cebula1
bakłażan2
czerwone papryki1 puszka
pomidorów1 łyżeczka żółtej pasty
curry (dałam zieloną)1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku1/2 łyżeczki mieszanki
garam masala1/2 łyżeczki nasion
kminu1 ząbek
czosnku, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę1 łyżeczka startego
imbiruoliwa z oliwekposiekana
natka kolendryjogurt - do podaniaNa patelni lub w głębokim rondlu rozgrzać
oliwę, dodać pastę
curry i chwilę przesmażyć. Dodać
cebulę oraz
czosnek następnie pokrojone pozostałe warzywa. Dodać również
przyprawy i dusić wszystko na małym ogniu przez około 20-30 min. Warzywa powinny być miękkie ale nie rozciapane. Pod koniec duszenia, jeśli jest taka potrzeba, ponownie przyprawić. Podawać z
jogurtem.Smacznego:)