ßßß Cookit - przepis na Co to jest pantakija?

Co to jest pantakija?

nazwa

Wykonanie

Podobno to danie pochodzi z Indii chociaż słowa na ten temat w internecie nie znalazłam. Przepis mam z przekazu ustnego, od kogoś kto w Indiach był i jadł tę potrawę ale podejrzewam inną pisownię. Jeśli ktoś ma wiedzę na ten temat i chciałby mnie uświadomić to bardzo proszę o info.
Samo danie miało mnie nie zaskoczyć bo po przeanalizowaniu składników stwierdziłam, że to taka wersja leczo czy ratatuja. Tymczasem mieszanka egzotycznych przypraw, która wędruje na patelnię sprawia, że to danie ma zupełnie inny charakter. Jest wyraziste, aromatyczne i dość pikantne. Doskonałe na lekką kolację.
Składniki:
1 cebula
1 bakłażan
2 czerwone papryki
1 puszka pomidorów
1 łyżeczka żółtej pasty curry (dałam zieloną)
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki mieszanki garam masala
1/2 łyżeczki nasion kminu
1 ząbek czosnku, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka startego imbiru
oliwa z oliwek
posiekana natka kolendry
jogurt - do podania
Na patelni lub w głębokim rondlu rozgrzać oliwę, dodać pastę curry i chwilę przesmażyć. Dodać cebulę oraz czosnek następnie pokrojone pozostałe warzywa. Dodać również przyprawy i dusić wszystko na małym ogniu przez około 20-30 min. Warzywa powinny być miękkie ale nie rozciapane. Pod koniec duszenia, jeśli jest taka potrzeba, ponownie przyprawić. Podawać z jogurtem.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/06/Co-to-jest-pantakija.html