ßßß
("ULUBIONE WARZYWA PANA WILKINSONA").Składniki dla 4 osób:4 bakłażany2 cebuleząbek czosnku2 pomidory250 ml oliwyłyżeczka kminkupół łyżeczki słodkiej paprykiszczypta pieprzu cayennecukier pudersok z 1 cytrynysól morskanatka pietruszkiBakłażany kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, solimy i pozostawiamy na 20 minut. Po tym czasie opłukujemy i osuszamy (ręcznik papierowy). Na patelni rozgrzewamy oliwę (połowę) i smażymy bakłażany na złoty kolor, wykładamy na miskę. Na tej samej patelni wlewamy oliwę, podsmażamy pokrojoną cebulę i sprasowany czosnek. Następnie dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze chwilę. Wrzucamy z powrotem bakłażany, dodajemy pomidory, cukier, sok z cytryny i 175 ml wody. Gotujemy wszystko około 5-10 minut, potem przyprawiamy solą i pieprzem i na koniec posypujemy natką pietruszki.