ßßß
Dziś zapraszam na pochodzący z kuchni arabskiej przepis na pastę z bakłażana, mutabal. Uwielbiam bakłażana pod każda postacią, więc i ta aksamitna pasta z dodatkiem czosnku będzie bardzo mile widziana na moim stole. Doskonała gdy podajemy ją schłodzoną.Mutabal idealnie komponuje się z chlebkami manakeesh z zaatarem .Inspiracja tutaj
Czas przygotowania: 60 minutSkładniki:700 g bakłażanówsok z jednej cytryny2 łyżki oliwy3 ząbki czosnku1/2 łyżka kminu rzymskiego1 dojrzały pomidorposiekana natki pietruszkisól morskapieprz
Wykonanie:Bakłażany kroimy na pół, odkrawamy ogonek, nakłuwamy widelcem, smarujemy delikatnie oliwą i układamy skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed wyjęciem ich z piekarnika można sprawdzić czubkiem noża, czy są już miękkie.Bakłażany odstawiamy do przestygnięcia, zdejmujemy z nich skórkę i kroimy na mniejsze części. Wkładamy do blendera, dodajemy oliwę, czosnek, sok z cytryny, kumin, pieprz i sól. Wszystko dokładnie blendujemy.Pomidora parzymy i zdejmujemy z niego skórkę, Kroimy w drobną kostkę.Pastę wykładamy na płaski talerz, dekorujemy pokrojonym pomidorem i posiekaną natką. Wkładamy na 60 minut do lodówki.