Wykonanie
Pin It
Dziś zapraszam na pochodzący z kuchni arabskiej przepis na pastę z
bakłażana, mutabal. Uwielbiam
bakłażana pod każda postacią, więc i ta aksamitna pasta z dodatkiem
czosnku będzie bardzo mile widziana na moim
stole. Doskonała gdy podajemy ją schłodzoną.Mutabal idealnie komponuje się z
chlebkami manakeesh z zaatarem .Inspiracja tutaj
Czas przygotowania: 60 minutSkładniki:700 g
bakłażanówsok z jednej
cytryny2 łyżki
oliwy3 ząbki
czosnku1/2 łyżka
kminu rzymskiego1 dojrzały
pomidorposiekana
natki pietruszkisól morskapieprzWykonanie:
Bakłażany kroimy na pół, odkrawamy ogonek, nakłuwamy widelcem, smarujemy delikatnie
oliwą i układamy skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed wyjęciem ich z piekarnika można sprawdzić czubkiem noża, czy są już miękkie.
Bakłażany odstawiamy do przestygnięcia, zdejmujemy z nich skórkę i kroimy na mniejsze części. Wkładamy do blendera, dodajemy
oliwę,
czosnek,
sok z cytryny, kumin,
pieprz i
sól. Wszystko dokładnie blendujemy.
Pomidora parzymy i zdejmujemy z niego skórkę, Kroimy w drobną kostkę.Pastę wykładamy na płaski talerz, dekorujemy pokrojonym
pomidorem i posiekaną
natką. Wkładamy na 60 minut do lodówki.