Wykonanie
Dodatek
cytryny i
natki pietruszki doskonale komponuje się z delikatnym
mięsem pstrąga. Takie połączenie pozwala na wykonanie lekkiego, niesamowicie smacznego dania, które doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe.
Składniki:2 świeże wypatroszone
pstrągiSól morskaPieprz świeżo mielony12 plasterków
cytryny6 łyżeczek posiekanej
natki pietruszki4 łyżki
oliwy z oliwek4 ząbki
czosnkuFolia aluminiowa
Przygotowanie:Wypatroszone
pstrągi umyj i osusz.
Ryby przypraw
solą i
pieprzem z zewnątrz i w środku. Dodatkowo natrzyj je z każdej strony przeciśniętym przez praskę
czosnkiem.
Natkę pietruszki posiekaj i nafaszeruj nią
rybę.Na brytfankę wyłożoną folia aluminiową rozlej 2 łyżki
oliwy z oliwek. Następnie każdego
pstrąga ułóż na 2 plasterkach
cytryny, po 2 plasterki włóż do środka, a pozostałe 2 plasterki ułóż na rybie.Wszystko polej pozostałą częścią
oliwy z oliwek.Całość zawiń szczelnie w folii. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 º C z termoobiegiem przez 20- 30 minut w zależności od wielkości ryb.Danie najlepiej smakuje podane zaraz po przygotowaniu.