ßßß
Składniki:2 świeże wypatroszone pstrągiSól morskaPieprz świeżo mielony12 plasterków cytryny6 łyżeczek posiekanej natki pietruszki4 łyżki oliwy z oliwek4 ząbki czosnkuFolia aluminiowa
Przygotowanie:Wypatroszone pstrągi umyj i osusz. Ryby przypraw solą i pieprzem z zewnątrz i w środku. Dodatkowo natrzyj je z każdej strony przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Natkę pietruszki posiekaj i nafaszeruj nią rybę.Na brytfankę wyłożoną folia aluminiową rozlej 2 łyżki oliwy z oliwek. Następnie każdego pstrąga ułóż na 2 plasterkach cytryny, po 2 plasterki włóż do środka, a pozostałe 2 plasterki ułóż na rybie.Wszystko polej pozostałą częścią oliwy z oliwek.Całość zawiń szczelnie w folii. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 º C z termoobiegiem przez 20- 30 minut w zależności od wielkości ryb.Danie najlepiej smakuje podane zaraz po przygotowaniu.