ßßß Cookit - przepis na Bakłażany z mozarellą i gremolatą

Bakłażany z mozarellą i gremolatą

nazwa

Wykonanie

Oczywiście zanim poukładam sobie w głowie wszystko z wyjazdu do Toskanii i przedstawię relację na blogu, chciałam zaprezentować jedno z moich dań, które zrobiliśmy wspólnie na moich warsztatach. Pomocników było dużo, ale też uczestników naszej biesiady sporo. Powiem Wam - nie lada to wyczyn ugotować dla 30 osób, mimo, iż we wszystkim mi pomagali. Szacun dla tych, którzy na co dzień muszą wykarmić tylu ludzi. Nie ma to nic wspólnego z gotowaniem w zaciszu domowym. I największą presją był czas...Ale wspólnymi siłami daliśmy radę, za co wszystkim bardzo dziękuję.
Mam nadzieję, że i Wam posmakuje:-)
Składniki:
1 bakłażan,
1-2 kulki mozarelli,
2-3 łyżki gremolaty,
oliwa z oliwek,
sol, pieprz na gremolatę:
2 ząbki czosnku,
0,5 pęczka natki pietruszki,
skórka z 1 cytryny,
Przygotowanie:
Liście natki drobno posiekać, skórkę cytryny zetrzeć na drobnej tarce, a czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki gremolaty wymieszać.
Bakłażana pokroić w plastry grubości ok. 0,7 cm, posolić i odstawić na 0,5h. Następnie spłukać, wysuszyć ręcznikiem, natrzeć oliwą. Podpiekać do miękkości w piekarniku lub podsmażyć na patelni grillowej (wtedy zużyjemy więcej oliwy). Ostudzone bakłażany posolić i posypać pieprzem, położyć ser pokrojony w 0,5 cm plastry i posypać gremolatą.
Poniżej zdjęcia naszego stołu ustawionego w ogrodzie winnicy, gdzie zazwyczaj spożywaliśmy wszystkie posiłki, popijając winem serwowanym przez naszych gospodarzy.
Jedna z biesiad:-)
Zdjęcia zrobione są przez fotografa, jednego z naszych uczestników, Staszka :-)
Taki wypas mieliśmy:-)
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2014/09/bakazany-z-mozarella-i-gremolata.html