ßßß
Składniki (2 porcje):150 g bulwy kopru włoskiego - fenkuła1/2 pora, tylko biała cześć1 łodyga selera naciowego1 średni ziemniak20 g masła250 ml mleka250 ml bulionu warzywnego1 jajko2 łyżki parmezanu, startegosól, pieprz - do smakuKoper, seler, por i ziemniaka pokroić w średnią kostkę. Podsmażyć w garnku, na maśle, na średnim ogniu ok. 5 minut. Wlać do garnka mleko i często mieszając (aby mleko się nie przypaliło i nie wykipiało) gotować 15 minut. Następnie dolać bulion i gotować kolejny kwadrans. Gdy warzywa będą już miękkie ściągnąć garnek z palnika i chwilkę ostudzić. Zmiksować za pomocą żyrafy lub malaksera, doprawić solą i pieprzem.Jajko delikatnie roztrzepać i dodać do zupy, parmezan również. Zupę zagotować.Podawać w miseczkach - samą, w towarzystwie świeżych ziół (ja podałem z rzeżuchą), z grzankami lub groszkiem ptysiowym - jak kto lubi.Smacznego :-)Wielbicielom kremowych zup polecam również:Zupa marchewkowa z miodem i imbiremKrem z cukiniiKrem z czosnku niedźwiedziegoMarchewkowy krem z imbiremPomidorowy krem z gorgonzoląKalafiorowy krem z brokułamiKremową, berlińską kartoflankęKrem z dyni