Wykonanie
Bardzo lubię
koper włoski, ale często mam problem co z niego zrobić. Sałatki i różne "duszone" potrawy mi się przejadły, wiec
czemu nie spróbować zupki. Mocno orzeźwiający i w miarę dietetyczny krem (dzięki zastosowaniu
mleka zamiast
śmietany). Spróbujcie, bo naprawę warto.
Składniki (2 porcje):150 g bulwy
kopru włoskiego - fenkuła1/2
pora, tylko biała cześć1 łodyga
selera naciowego1 średni
ziemniak20 g
masła250 ml
mleka250 ml
bulionu warzywnego1
jajko2 łyżki
parmezanu, startego
sól,
pieprz - do smaku
Koper,
seler,
por i
ziemniaka pokroić w średnią kostkę. Podsmażyć w garnku, na
maśle, na średnim ogniu ok. 5 minut. Wlać do garnka
mleko i często mieszając (aby
mleko się nie przypaliło i nie wykipiało) gotować 15 minut. Następnie dolać
bulion i gotować kolejny kwadrans. Gdy warzywa będą już miękkie ściągnąć garnek z palnika i chwilkę ostudzić. Zmiksować za pomocą żyrafy lub malaksera, doprawić
solą i
pieprzem.
Jajko delikatnie roztrzepać i dodać do zupy,
parmezan również. Zupę zagotować.Podawać w miseczkach - samą, w towarzystwie świeżych
ziół (ja podałem z
rzeżuchą), z grzankami lub
groszkiem ptysiowym - jak kto lubi.Smacznego :-)Wielbicielom kremowych zup polecam również:Zupa marchewkowa z
miodem i
imbiremKrem z
cukiniiKrem z
czosnku niedźwiedziego
Marchewkowy krem z
imbiremPomidorowy krem z gorgonzolą
Kalafiorowy krem z
brokułamiKremową, berlińską kartoflankęKrem z dyni