ßßß Cookit - przepis na Sałatka z brokuła, dyni i kaszy jęczmiennej

Sałatka z brokuła, dyni i kaszy jęczmiennej

nazwa

Wykonanie

Całość uzupełnia pyszny dressing z oliwy extra vergine, octu balsamicznego z Modeny i musztardy. Z musztardą lekko zaszalałem, bo użyłem zakupionej w Tyrolu musztardy pomarańczowo-dyniowej (na bazie gorczycy, konfitury pomarańczowej, oleju z pestek dyni i samych pestek) oraz musztardy gruszkowej zakupionej we Wrocławiu (gorczyca, gruszka, chrzan). Naprawdę obie smakują rewelacyjnie osobno, a w dressingu po prostu dały niesamowite aromaty, które zostały wchłonięte przez kaszę.
Składniki:
600 g dyni, obranej i bez pestek
200 g kaszy jęczmiennej (pęczak)
300 g brokuła (same różyczki)
100 g suszonych pomidorów (w oleju), pokrojonych w paski
1/2 czerwonej cebuli, posiekanej
1 dymka ze szczypiorem (spring onion), drobno pokrojona
10 czarnych oliwek, pokrojonych w krążki
garść pestek dyni, podprażonych na suchej patelni
1 łyżka kaparów, posiekanych
garść liści bazylii, posiekanych
Dressing:
6 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżeczki musztardy (u mnie musztarda gruszkowa i pomarańczowo-dyniowa)
1 ząbek czosnku
sól, pieprz - do smaku
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Dynię pokroić w długie kawałki (jak dość grube frytki). Położyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i piec 20 minut. Wyciągnąć z pieca i przestudzić.
Różyczki brokuła ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Gotować 5-8 minut, aby brokuł był ugotowany, ale jędrny. Po ugotowaniu odcedzić, zalać zimną wodą, a następnie ponownie odcedzić.
W misce przygotować dressing mieszając jego wszystkie składniki.
Kaszę ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, mnie zajęło to 25 minut na bardzo małym ogniu. Odcedzić i dodać do dressingu. Wymieszać i poczekać, aż kasza wystygnie.
Następnie dodać do kaszy pomidory, obie cebule, kapary, oliwki i bazylię. Dokładnie wymieszać. Dodać upieczone kawałki dyni i ugotowanego brokuła. Delikatnie wymieszać.
Ja podałem sałatkę na liściach rukoli i skropiłem ją odrobiną soku z cytryny. Następnym razem dodam jeszcze troszkę oleju z pestek dyni :-D
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/11/salatka-z-brokula-dyni-i-kaszy-jeczmiennej.html