Wykonanie
Razem z
Maggie i Bartoldzikiem przygotowałam bardzo ciekawą wieloskładnikową
sałatkę. Oryginalny przepis znajdziecie TUTAJ .

Składniki:1
dynia piżmowa obrana i pokrojona w długie kawałki (~0,5 kg zwykłej dyni)1 łyżka
oliwy250 g
kaszy jęczmiennej perłowej (u mnie pęczak)300 g różyczek
brokułów pokrojonych na średnie kawałki100 g
pomidorów suszonych pokrojonych w plastry1 mała
czerwona cebula pokrojona w kostkę2 łyżki nasion dyni1 łyżka
kaparów, opłukanych15 czarnych
oliwek20 g
bazylii posiekanej (u mnie 1 łyżeczka suszonej)Dressing:5 łyżek
octu balsamicznego6 łyżek
oliwy1 łyżka
musztardy Dijon1 ząbek
czosnku, drobno posiekany1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Układamy
dynię na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy
oliwą. Pieczemy 20 minut. W międzyczasie gotujemy
kaszę w osolonej wodzie przez ok. 20 minut (musi pozostać lekko twarda, nie rozgotowana). Podczas gdy
dynia się piecze, a
kasza gotuje możemy przygotować dressing. Mieszamy jego składniki i przyprawiamy
solą i
pieprzem. Odcedzamy
kaszę, przekładamy do miski i mieszamy z sosem.2. Gotujemy
brokuły w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną
wodą, odsączamy i czekamy aż ostygną. Dodajemy do pozostałych składników i
kaszy i dobrze mieszamy. Taką
sałatkę możemy przechowywać w lodówce ok. 3 dni.