ßßß
WYKONANIEPasta migdałowa :Migdały w skórce zalać wrzątkiem i pozostawić do ostygnięcia wody. Następnie zdjąć skórkę. Zmielić partiami w melakserze lub w ręcznej maszynce do mielenia (migdały dodajemy małymi partiami, nie radzę używać elektrycznej maszynki, bo jeśli za dużo wrzucimy, a na dodatek migdały będą wilgotne, to masa zrobi się twarda i może zablokować maszynkę). Do zmielonych migdałów dodajemy resztę składników, łączymy na masę, schładzamy dobrze w lodówce. Jeśli zrobimy więcej, to masę można zamrozić, ale z podanej ilości zużywamy wszystko na ciasto.Masa marcepanowa :Pastę migdałową łączymy z pozostałymi składnikami.Lukier :Cukier utrzeć z koniakiem na jednolitą masę. Zamiast lukru koniakowego możemy użyć dowolnego innego.Ciasto :Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i solą, dodać posiekane orzechy i skórkę.Miód, cukier i masło rozgrzać dość mocno (ale nie zagotować) w dużym rondlu, dodać przyprawy korzenne, wymieszać. Dodawać stopniowo make ciągle mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondla. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić, dodać jajko i wymieszać.Przełożyć ciasto na stolnicę i lekko wyrobić podsypując mąką w razie konieczności. Jeszcze cieple podzielić na dwie części - każdą rozwałkować na prostokąt wielkości 33 x 20 cm, przenieść jeden placek na plaska blachę wyłożoną pergaminem. Zostawiając 1 cm margines rozsmarować na cieście masę marcepanowa (można posypać rodzynkami jeżeli ktoś lubi), na marcepanie rozprowadzić równą warstwa powidła. Przykryć druga częścią ciasta, dobrze zlepić brzegi i piec około 25-30 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i jeszcze ciepłe polukrować. Zostawić odkryte na cala noc. Pokroić na małe kwadraciki, przechowywać w szczelnej puszce w warstwach przełożonych pergaminem lub na blaszce owiniętej szczelnie folią spożywczą.Wielkość blachy : U mnie prostokąt 33x20 ciasta został włożony na dużą blachę do piekarnika, następnie ciasto się rozeszło po całej blaszce. Ciasto i masa marcepanowa będą niższe, ale mi to odpowiada. Ciasto w żadnym przypadku nie jest suche. Można piec na wymiarowej blaszce.
Na koniec po części kuchennie, czyli sposób na wykorzystanie skórek po mandarynkach -lampion :) Ponieważ to ostatni wpis przed świętami, życzę wszystkim dużo ciepła rodzinnego i radości. Pozdrawiam.