Wykonanie


Dorotus pisała o tej krajance, że jest przesmaczna . Bogactwo
bakalii, smak piernika i ten marcepan przełożony powidłami. Już drugi raz zagościła u mnie na Wielkanoc. Krajanka jest bardzo słodka, dlatego kroję ją na miniaturowe kawałki - takie na jeden, dwa kęsy. Można ją piec nawet kilka dni przed Świętami. Długo się przechowuje. Oryginalnie przepis Bajaderki, znaleziony u Dorotus.Składniki na ciasto piernikowe:* 3 i 1/3 szklanki
mąki* 1 łyżeczka
sody oczyszczonej* 1 łyżeczka
proszku do pieczenia* szczypta
soli* pół szklanki
miodu* 3/4 szklanki
cukru* pół kostki
masła (czyli 125 g)* 1
jajko* drobno posiekane
orzechy w ilości dowolnej (u mnie około pół szklanki)*
skórka pomarańczowa w ilości dowolnej (u mnie około pół szkalnki)*
przyprawy (1 łyżka
cynamonu, 1 łyżeczka
kardamonu, 1 łyżeczka
imbiru, po pół łyżeczki
gałki muszkatałowej i
goździków, po 1/4 łyżeczki
pieprzu i
ziela angielskiego) - można zastąpić
przyprawą do piernikaSkładniki ma masę z marcepanu:* 400 g gotowej masy marcepanowej* (wg autorki 225 g, ale wtedy masa jest dość rzadka)* 2
żółtka* 1/3 szklanki
mąki* 1 łyżka
mleka* 1 łyżka
soku pomarańczowego* 1 łyżka
soku cytrynowego* 1 łyżeczka ekstraktu
migdałowego [albo aromatu]Ponadto:* słoik powideł np.
śliwkowych [dałam niecały, najlepiej kwaśnych]*
cukier puder do lukru [ew. także
koniak,
sok z cytryny]Wykonanie:
Mąkę przesiać z proszkiem,
sodą i
solą, dodać posiekane
orzechy i skórkę.
Miód,
cukier i
masło rozgrzać mocno (ale nie zagotować) w dużym garnku, dodać
przyprawy korzenne wymieszać. Dodawać stopniowo
mąkę, ciągle mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić, dodać
jajko i wymieszać. Przełożyć ciasto na stolnicę, wyrobić lekko, podsypując
mąką w razie konieczności. Jeszcze ciepłe podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt wielkości 33 x 22 cm (lub większy, jeśli użyjecie lekko większej formy).Masa z marcepanem: wszystkie składniki razem rozetrzeć.Formę 33 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć jedną część ciasta piernikowego. Na nim rozprowadzić masę marcepanową, zostawiając po 1 cm od każdego
boku. Na marcepanie rozsmarować powidła (nie zużyłam całego słoika). Na górę położyć drugą część rozwałkowanego ciasta piernikowego, skleić dokładnie z
ciastem dolnym (jeśli tego nie zrobicie masa i powidła wydostaną się na zewnątrz i spieką).Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, lekko ciepłe polukrować.
Lukier sporządzić przez roztarcie
cukru pudru z
koniakiem,
sokiem z cytryny lub
wodą.Zostawić odkryte na całą noc. Rano pokroić na kwadraciki, przechowywać w szczelnej puszce w warstwach przełożonych papierem do pieczenia. Długo się przechowuje.*masę kupuję na Allegro

Bądź na bieżąco, polub stronę na fb