Wykonanie
Czyżbym zakochała się w dyni? jeszcze tego nie wiem choć dzisiejszy pomysł z dodaniem jej do kremu był
trafny! Zobaczymy jak jutro będą smakowały pierożki, które zamierzam przygotować. Jednak muszę powiedzieć, że
dynia smakuje mi bardziej na słono i ostro niż słodko. Upiekłam tartę z jej dodatkiem i nie szczególnie mi smakowała,
jadłam ją raczej przez zęby :-) No ale dzisiejszy krem z jej dodatkiem był wyśmienity!

przepis autorskiSkładniki: na 4 osoby1 kg
pomidorów przecierowych1
papryka żółta1
papryka czerwona1/2 szklanki
pure z dyni1
cebula7 ząbków
czosnku2 łyżki
octu balsamicznego z Modeny2 łyżki
cukru1 łyżka
oliwy z oliwekpół
papryczki chilipół pęczka
selera naciowegopół pęczka świeżego
tymianupół pęczka zielonej
pietruszkisól,
pieprzpół
limonkiśmietanka 18% (po łyżce na talerzPrzygotowanie:
Dynię dzień wcześniej piekłam w piekarniku 25 minut, następnie zmiksowałam ją w malakserze i odstawiłam.
Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i umieściłam w malakserze.
Paprykę również sparzyłam, pokroiłam na mniejsze kawałki dodając do malaksera.Na
oleju podsmażyłam
czosnek przeciśnięty wcześniej przez praskę oraz
cebulkę drobno pokrojoną. Prażyłam z dwoma łyżkami
cukru ok 10 minut, odstawiłam.Zmiksowałam całe
pomidory, dodałam całą
zieleninę i uprażony
czosnek z
cebulą.Przelałam do dużego garnka zmiksowane
pomidory z
papryką i
zieleniną. Dodałam
pure z dyni, wymieszałam całość gotując na małym ogniu przez 10 minut.Doprawiłam
solą,
pieprzem,
octem balsamicznym,
limonką i
chili.Podałam polaną
śmietanką oraz
tymianem.Smacznego!Przepis bierze udział w akcji: