ßßß Cookit - przepis na Krem z pomidorów, papryki i dyni

Krem z pomidorów, papryki i dyni

nazwa

Wykonanie

Czyżbym zakochała się w dyni? jeszcze tego nie wiem choć dzisiejszy pomysł z dodaniem jej do kremu był trafny! Zobaczymy jak jutro będą smakowały pierożki, które zamierzam przygotować. Jednak muszę powiedzieć, że dynia smakuje mi bardziej na słono i ostro niż słodko. Upiekłam tartę z jej dodatkiem i nie szczególnie mi smakowała, jadłam ją raczej przez zęby :-) No ale dzisiejszy krem z jej dodatkiem był wyśmienity!
przepis autorski
Składniki: na 4 osoby
1 kg pomidorów przecierowych
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
1/2 szklanki pure z dyni
1 cebula
7 ząbków czosnku
2 łyżki octu balsamicznego z Modeny
2 łyżki cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
pół papryczki chili
pół pęczka selera naciowego
pół pęczka świeżego tymianu
pół pęczka zielonej pietruszki
sól, pieprz
pół limonki
śmietanka 18% (po łyżce na talerz
Przygotowanie:
Dynię dzień wcześniej piekłam w piekarniku 25 minut, następnie zmiksowałam ją w malakserze i odstawiłam.
Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i umieściłam w malakserze.
Paprykę również sparzyłam, pokroiłam na mniejsze kawałki dodając do malaksera.
Na oleju podsmażyłam czosnek przeciśnięty wcześniej przez praskę oraz cebulkę drobno pokrojoną. Prażyłam z dwoma łyżkami cukru ok 10 minut, odstawiłam.
Zmiksowałam całe pomidory, dodałam całą zieleninę i uprażony czosnek z cebulą.
Przelałam do dużego garnka zmiksowane pomidory z papryką i zieleniną. Dodałam pure z dyni, wymieszałam całość gotując na małym ogniu przez 10 minut.
Doprawiłam solą, pieprzem, octem balsamicznym, limonką i chili.
Podałam polaną śmietanką oraz tymianem.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji:
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2011/09/krem-z-pomidorow-papryki-i-dyni.html