ßßß Cookit - przepis na Z dedykacją dla Pana Macieja Kuronia

Z dedykacją dla Pana Macieja Kuronia

nazwa

Wykonanie

Maciej Kuroń syn Jacka i Gai, urodzony 8 marca 1960r w Warszawie.
Znany z popularnego programu TVN
"GOTUJ Z KURONIEM"
Mawiał o sobie:
"Dzięki władzy ludowej nie zostałem historykiem,
dzięki C.I.A. zostałem kucharzem"
Pamiętam jak przed laty ojciec zwrócił się do mnie z pytaniem, jaką by tu ugotować pożywną, smaczną i tanią zupę dla 2 tysięcy ludzi.
Powiedziałem wtedy, że taka ilość zpy tanio jest w stanie przygotować tylko wojsko na kuchniach polowych.
A jaka zupa w wojsku najlepiej wychodzi?
Wiadomo grochówka!
I tak postać mojego ojca kojarzona jest z wojskową grochówką, a sama zupa powszechnie nazywana jest kuroniówką.
Czy jednak przypadek, że wybór padł akurat na grochówkę i że to ona przyjęła nazwę kuroniówka!
(fragment wstępu książki Zupy Macieja Kuronia)
Otóż dawno temu zakupiłam właśnie tę książkę kucharską z zupami, której autorem jest znany nam Maciej Kuroń.
Dlaczego zakupiłam książkę? po pierwsze jestem straszną zupiarą i bardzo mnie cieszy, że przekonałam swoimi inspiracjami kulinarnymi moja rodzinę do zjadania zup..bo okazuje się, że są smaczne! wracając do książki...po drugie kochałam zupę gulaszową i bardzo chciałam nauczyć się samodzielnego przyrządzania jej wertowałam w napotkanych księgarniach wszystkie książki zawierające zupy. Okazało się, że nie było wcale tak wiele przepisów na tę zupę, niektóre nie posiadały fotografii a ja raczej wolę gotować z przepisów, które je zawierają widząc jak wygląda potrawa. Pan Maciej oczywiście w swoim wydaniu przedstawiał wszystko bardzo dokładnie więc dlatego po trzecie nastąpił jej zakup!, książka posiada wspaniałe zdjęcia, bardzo dobre proporcje a każda zupa bo wypróbowałam już wszystkie jest rewelacyjna w smaku! Dzięki Panu Maciejowi nauczyłam się gotować wspaniały rosół, klarowny, delikatny i choć jest to długotrwały proces to w pełni wykorzystany dla walorów smakowych dzięki własnie dobrym wskazówkom zawartych w wydaniu Pana Macieja. Rosół w moim domu to baza do wielu moich zup, zresztą pewnie jak u wielu z was więc warto poczytać na początku książki o wskazówkach.
Nauczyłam się również eksperymentować bo i to zaleca autor książki dlatego dziś wykonaną zupę dedykuję dla Macieja Kuronia polecając gorąco jego książkę:
"Zupy" Maciej Kuroń, wydawnictwo Dolnośląskie Wrocław 1999r
Zupa fasolowa- dedykacja dla P.Macieja Kuronia w akcji Wspominamy Macieja Kuronia
przepis własny
Składniki:
1 , 5 l klarownego rosołu
30dg żółtej fasolki szparagowej
3 ziemniaki
15dg zielonego groszku (użyłam mrożonego)
30dg wędzonego boczku
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 pomidory
czerwona papryka średniej wielkości
natka pietruszki
1 łyżka oleju z oliwek
odrobina majeranku
odrobina cząbru
sól, pieprz
1 łyżeczka kurkumy
4 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie:
Fasolkę płuczemy,odkrawamy końcówki, zalewamy wywarem, zagotowujemy.
Boczek wysmażamy na patelni, dodajemy do fasolki.
Cebulę i czosnek rumienimy na łyżce oliwy z oliwek i również dodajemy do fasolki.
Pomidory zalewamy wrzątkiem, ściągamy skórkę, kroimy w kostkę i wrzucamy do całości garnka.
Paprykę i ziemniaki kroimy w kostkę dodając do reszty składników.
Gotujemy na malutkim ogniu do miękkości ziemniaków. Na końcu dokładamy zielony groszek.
Ziemniaki powinny się lekko rozgotować by zagęścić zupę.
Dodać majeranek, cząber, kurkumę, sól i pieprz oraz po łyżce słodkiej śmietany na każdy talerz.
Smacznego!
Przepis dodaję do akcji:
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2011/10/z-dedykacja-dla-pana-macieja-kuronia.html