Wykonanie
Maciej Kuroń syn
Jacka i Gai, urodzony 8 marca 1960r w Warszawie.Znany z popularnego programu TVN"GOTUJ Z KURONIEM"Mawiał o sobie:"Dzięki władzy ludowej nie zostałem historykiem,dzięki C.I.A. zostałem kucharzem"Pamiętam jak przed laty ojciec zwrócił się do mnie z pytaniem, jaką by tu ugotować pożywną, smaczną i tanią zupę dla 2 tysięcy ludzi.Powiedziałem wtedy, że taka ilość zpy tanio jest w stanie przygotować tylko wojsko na kuchniach
polowych.A jaka zupa w wojsku najlepiej wychodzi?Wiadomo grochówka!I tak postać mojego ojca kojarzona jest z wojskową grochówką, a sama zupa powszechnie nazywana jest kuroniówką.Czy jednak przypadek, że wybór padł akurat na grochówkę i że to ona przyjęła nazwę kuroniówka!(fragment wstępu książki Zupy Macieja Kuronia)Otóż dawno temu zakupiłam właśnie tę książkę kucharską z zupami, której autorem jest znany nam Maciej Kuroń.Dlaczego zakupiłam książkę? po pierwsze jestem straszną zupiarą i bardzo mnie cieszy, że przekonałam swoimi inspiracjami kulinarnymi moja rodzinę do zjadania zup..bo okazuje się, że są smaczne! wracając do książki...po drugie kochałam zupę gulaszową i bardzo chciałam nauczyć się samodzielnego przyrządzania jej wertowałam w napotkanych księgarniach wszystkie książki zawierające zupy. Okazało się, że nie było wcale tak wiele przepisów na tę zupę, niektóre nie posiadały fotografii a ja raczej wolę gotować z przepisów, które je zawierają widząc jak wygląda potrawa. Pan Maciej oczywiście w swoim wydaniu przedstawiał wszystko bardzo dokładnie więc dlatego po trzecie nastąpił jej zakup!, książka posiada wspaniałe zdjęcia, bardzo dobre proporcje a każda zupa bo wypróbowałam już wszystkie jest rewelacyjna w smaku! Dzięki Panu Maciejowi nauczyłam się gotować wspaniały rosół, klarowny, delikatny i choć jest to długotrwały proces to w pełni wykorzystany dla walorów
smakowych dzięki własnie dobrym wskazówkom zawartych w wydaniu Pana Macieja. Rosół w moim domu to baza do wielu moich zup, zresztą pewnie jak u wielu z was więc warto poczytać na początku książki o wskazówkach.Nauczyłam się również eksperymentować bo i to zaleca autor książki dlatego dziś wykonaną zupę dedykuję dla Macieja Kuronia polecając gorąco jego książkę:"Zupy" Maciej Kuroń, wydawnictwo Dolnośląskie Wrocław 1999r

Zupa fasolowa- dedykacja dla P.Macieja Kuronia w akcji Wspominamy Macieja Kuroniaprzepis własnySkładniki:1 , 5 l klarownego rosołu30dg
żółtej fasolki szparagowej3
ziemniaki15dg
zielonego groszku (użyłam mrożonego)30dg
wędzonego boczku1
cebula1 ząbek
czosnku2
pomidoryczerwona papryka średniej wielkości
natka pietruszki1 łyżka
oleju z
oliwekodrobina
majerankuodrobina cząbru
sól,
pieprz1 łyżeczka
kurkumy4 łyżki
śmietany 18%Przygotowanie:
Fasolkę płuczemy,odkrawamy końcówki, zalewamy
wywarem, zagotowujemy.
Boczek wysmażamy na patelni, dodajemy do
fasolki.
Cebulę i
czosnek rumienimy na łyżce
oliwy z oliwek i również dodajemy do
fasolki.
Pomidory zalewamy wrzątkiem, ściągamy skórkę, kroimy w kostkę i wrzucamy do całości garnka.
Paprykę i
ziemniaki kroimy w kostkę dodając do reszty składników.Gotujemy na malutkim ogniu do miękkości
ziemniaków. Na końcu dokładamy
zielony groszek.
Ziemniaki powinny się lekko rozgotować by zagęścić zupę.Dodać
majeranek, cząber,
kurkumę,
sól i
pieprz oraz po łyżce słodkiej
śmietany na każdy talerz.Smacznego!Przepis dodaję do akcji: