ßßß
 
            
         Potrzebujemy (porcja dla 2 osób):5 ziemniaków150 g wędzonego boczku1 cebula2 jajkapół pęczka posiekanej natki pietruszkisólpieprzolej do smażeniaKrok po kroku:Ziemniaki obieramy, myjemy, suszymy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i solimy. Odstawiamy. Po kilku minutach wylewamy wytworzoną wodę. (Innym sposobem na przygotowanie Rösti jest lekkie podgotowanie ziemniaków i dopiero wtedy starcie ich na tarce. Reszta przepisu się nie zmienia.)Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na patelni.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na wytopionym z boczku tłuszczu.Do ziemniaków dodajemy sporo pieprzu, posiekaną natkę pietruszki i podsmażony boczek z cebulą. Mieszamy dokładnie.Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy masę ziemniaczaną, formując duży placek. Smażymy przez 5-8 minut.Delikatnie obracamy placek na drugą stronę i smażymy kolejne 5 minut.W tym czasie na drugiej patelni smażymy jajka.Usmażony placek podajemy z jajkiem sadzonym i śmietaną.Smacznego! :-)Przepis bierze udział w konkursie:
Potrzebujemy (porcja dla 2 osób):5 ziemniaków150 g wędzonego boczku1 cebula2 jajkapół pęczka posiekanej natki pietruszkisólpieprzolej do smażeniaKrok po kroku:Ziemniaki obieramy, myjemy, suszymy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i solimy. Odstawiamy. Po kilku minutach wylewamy wytworzoną wodę. (Innym sposobem na przygotowanie Rösti jest lekkie podgotowanie ziemniaków i dopiero wtedy starcie ich na tarce. Reszta przepisu się nie zmienia.)Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na patelni.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na wytopionym z boczku tłuszczu.Do ziemniaków dodajemy sporo pieprzu, posiekaną natkę pietruszki i podsmażony boczek z cebulą. Mieszamy dokładnie.Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy masę ziemniaczaną, formując duży placek. Smażymy przez 5-8 minut.Delikatnie obracamy placek na drugą stronę i smażymy kolejne 5 minut.W tym czasie na drugiej patelni smażymy jajka.Usmażony placek podajemy z jajkiem sadzonym i śmietaną.Smacznego! :-)Przepis bierze udział w konkursie:


