Wykonanie
Co może ugotować mój facet w kuchni? nic co pachnie
słodyczą ale na pewno coś pikantnego, coś
mięsnego i coś
czosnkowego. Trochę mu przeszkodziłam chcąc spróbować guacamole i muszę się przyznać, że tak jak uwielbiam
avocado i jem dość często, tak guacamole zupełnie mnie nie uraczyło i pewnie już kolejny raz go nie wykonam ze względu na jego mdły smak i kolor który po niedługim czasie robi się szary i niezbyt dobrze wygląda. Może miałam zły przepis? z kuchni Meksykańskiej to chyba powinien być odpowiedni- co myślicie? Na szczęście kucharz i gospodarz tamtejszego dnia szybciutko przygotował nasz ulubiony, mocno
czosnkowy sos i wszystko smakowało pysznie...jutro też to chcę jeść! bo kto nie lubi burito?

Meksykańskie burito - gotował Rafałwedług Rzeczpospolitej "Podróże kulinarne Kuchni Meksykańskiej"Składniki:1 łyżka
oliwy500g mielonej
wołowiny ( R. zamienił na
wieprzowinę )1 drobno posiekana średnia
cebula1 zmiażdżony ząbek
czosnku ( R. dodał więcej )1 łyżeczka sproszkowanego
kminku1/4 łyżeczki sproszkowanej
chili ( R. dodał całą )400g krojonych
pomidorów1/2 szklanki
wody300g odsączonej
czerwonej fasoli4 duże tortille1 szklanka grubo
startego sera cheddar1 łyżeczka sproszkowanej
ostrej papryki1 łyżka poszatkowanej świeżej
kolendry ( R. użył zmiażdżonych nasion
kolendry )3/4 szklanki kwaśnej
śmietany ( zamieniliśmy na
sos czosnkowy )Dodatkowo dodał:1 puszkę
konserwowej kukurydzy1 puszkę konserwowanego
groszkuPrzygotowanie:Rozgrzać
oliwę na patelni, usmażyć
wieprzowinę cały czas mieszając. Dodać
cebulę oraz
czosnek i
przyprawy, podgrzewać nie przerywając mieszania dopóki
cebula się nie zeszkli.Dodaj rozdrobnione
pomidory, i
fasolę groszek oraz
kukurydzę, wlej
wodę. Dusić na wolnym ogniu bez przykrycia ok. 15 minut aż całość zgęstnieje.Rozgrzać piekarnik do temperatury 200'.Napełnić tortille przygotowanym nadzieniem, zwinąć starannie zabezpieczając wykałaczką, posypać
serem i chwilę zapiekać aż
ser się roztopi. Podawać ze
śmietaną i
kolendrą (udekorowałam listkiem
oregano )Smacznego :)