ßßß
Meksykańskie burito - gotował Rafałwedług Rzeczpospolitej "Podróże kulinarne Kuchni Meksykańskiej"Składniki:1 łyżka oliwy500g mielonej wołowiny ( R. zamienił na wieprzowinę )1 drobno posiekana średnia cebula1 zmiażdżony ząbek czosnku ( R. dodał więcej )1 łyżeczka sproszkowanego kminku1/4 łyżeczki sproszkowanej chili ( R. dodał całą )400g krojonych pomidorów1/2 szklanki wody300g odsączonej czerwonej fasoli4 duże tortille1 szklanka grubo startego sera cheddar1 łyżeczka sproszkowanej ostrej papryki1 łyżka poszatkowanej świeżej kolendry ( R. użył zmiażdżonych nasion kolendry )3/4 szklanki kwaśnej śmietany ( zamieniliśmy na sos czosnkowy )Dodatkowo dodał:1 puszkę konserwowej kukurydzy1 puszkę konserwowanego groszkuPrzygotowanie:Rozgrzać oliwę na patelni, usmażyć wieprzowinę cały czas mieszając. Dodać cebulę oraz czosnek i przyprawy, podgrzewać nie przerywając mieszania dopóki cebula się nie zeszkli.Dodaj rozdrobnione pomidory, i fasolę groszek oraz kukurydzę, wlej wodę. Dusić na wolnym ogniu bez przykrycia ok. 15 minut aż całość zgęstnieje.Rozgrzać piekarnik do temperatury 200'.Napełnić tortille przygotowanym nadzieniem, zwinąć starannie zabezpieczając wykałaczką, posypać serem i chwilę zapiekać aż ser się roztopi. Podawać ze śmietaną i kolendrą (udekorowałam listkiem oregano )Smacznego :)