Wykonanie
czwartek, 23 Czerwiec 2011, autor: blue_megi, 9 Komentarzy »Danie kuchni meksykańskiej.Burrito to naleśnik z
mąki pszennej wypełniony sycącym farszem – zwykle z
mięsa i
fasoli. Został wymyślony w czasie rewolucji meksykańskiej i jest przykładem miejscowej oszczędności, ponieważ do placka dodaje się to, co zostało z gotowania innych dań.Składniki:1 łyżka
oliwy500 g mielonej
wołowiny1 drobno posiekana średnia
cebula1 zmiażdżony ząbek
czosnku1 łyżeczka mielonego
kminku1/4 łyżeczki sproszkowanego
chili400 g rozdrobnionych
pomidorów z puszki1/3 szklanki
wody300 g odsączonej, opłukanej
czerwonej fasoli z puszki4 duże pszenne tortille1 szklanka grubo
startego sera cheddar1 łyżeczka sproszkowanej
ostrej paprykiewentualnie kwaśna
śmietana do dekoracji
Oliwę rozgrzewamy w głębokiej patelni, smażymy
wołowinę cały czas mieszając, aż się przyrumieni. Dodajemy
cebulę,
czosnek oraz
przyprawy. Podgrzewamy, aż
cebula się zeszkli. Dodajemy rozdrobnione
pomidory i
fasolę. Wlewamy
wodę. Dusimy około 15 minut, aż całość zgęstnieje.Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Rozkładamy równe porcje nadzienia na plackach tortilli. Zawijamy i dla pewności spinamy wykałaczką.Układamy tortille na natłuszczonej blasze do pieczenia. Posypujemy
serem i sproszkowaną
papryką. Pieczemy około 10 minut, aż
ser się przyrumieni. Podajemy udekorowane
śmietaną.Smacznego