ßßß Cookit - przepis na Chili con carne

Chili con carne

nazwa

Wykonanie

wtorek, 6 Grudzień 2011, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Pierwszy, obiecany przepis z listopadowych warsztatów kulinarnych w warszawskim Unileverze . Chili con carne, które miałam okazję osobiście przygotować
Składniki:
0,5 kg mielonej wołowiny
puszka czerwonej fasoli
1 średniej wielkości cebula
1 puszka pomidorów pelatti
1 puszka kukurydzy
1 mały koncentrat pomidorowy
2 łyżeczki sproszkowanego ziarna kolendry
2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
2 ząbki czosnku
1 pęczek natki kolendry
starty ser (np. cheddar)
2 bulionetki wołowe
1 czerwona papryka
1 ostra papryka chilli
oliwa z oliwek
chipsy nachos
Cebulę, czosnek, paprykę i chilli kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oliwie i dodajemy mieloną wołowinę. Smażymy, aż będzie sucha.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, puszkę zmiksowanych pomidorów pelattii oraz bulionetkę.
Całość doprawiamy sproszkowanym ziarnem kolendry, kuminem i dusimy jeszcze ok. 10 minut.
Dodajemy przepłukaną czerwoną fasolę, ziarna kukurydzy i gotujemy jeszcze ok. 20 minut.
Na koniec doprawiamy natką kolendry i ewentualnie, jeśli zachodzi taka potrzeba – odrobiną soli.
Chilli con carne podajemy w głębokim talerzu lub miseczce z chipsami nachos.
Smacznego
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/wolowina/chili-con-carne