Wykonanie
wtorek, 6 Grudzień 2011, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Pierwszy, obiecany przepis z listopadowych warsztatów kulinarnych w warszawskim Unileverze .
Chili con carne, które miałam okazję osobiście przygotować

Składniki:0,5 kg mielonej
wołowinypuszka
czerwonej fasoli1 średniej wielkości
cebula1 puszka
pomidorów pelatti1 puszka
kukurydzy1 mały
koncentrat pomidorowy2 łyżeczki sproszkowanego ziarna
kolendry2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego2 ząbki
czosnku1 pęczek
natki kolendrystarty ser (np.
cheddar)2 bulionetki wołowe1
czerwona papryka1
ostra papryka chillioliwa z oliwekchipsy nachos
Cebulę,
czosnek,
paprykę i
chilli kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na
oliwie i dodajemy mieloną
wołowinę. Smażymy, aż będzie sucha.Dodajemy
koncentrat pomidorowy, puszkę zmiksowanych
pomidorów pelattii oraz bulionetkę.Całość doprawiamy sproszkowanym ziarnem
kolendry, kuminem i dusimy jeszcze ok. 10 minut.Dodajemy przepłukaną
czerwoną fasolę,
ziarna kukurydzy i gotujemy jeszcze ok. 20 minut.Na koniec doprawiamy
natką kolendry i ewentualnie, jeśli zachodzi taka potrzeba – odrobiną
soli.
Chilli con carne podajemy w głębokim talerzu lub miseczce z
chipsami nachos.Smacznego