Wykonanie
Inny niż wszystkie.. krem
selerowy z dodatkiem
gruszki oraz niespotykanych, kremowych kluseczek jaglano
serowych ... kluseczki są innowacją tradycyjnych szagówek choć je przyrządza się zwykle z
ziemniaków, mamy zatem lżejszą opcję, szybszą i bardzo smaczną :-)

przepis własnySkładniki:na krem400g
selera3
gruszki700g
bulionu warzywnego250g
śmietanki 30%2 łyżki
masłasól, pierz do smakułyżka
oleju z
awokadoSeler obrać, podzielić na mniejsze kawałki i gotować z połową
bulionu, gdy
seler będzie miękki, przełożyć go do kielicha blendera i zmiksować na pulpę ze szklanką
bulionu. Do
selerowego purre dodajemy obraną, wydrążoną
gruszkę ponownie miksujemy.
Purre selerowo gruszkowe przelewamy do garnka z
bulionem, dodajemy
masło,
śmietanę i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Odstawiamy.Składniki: na jaglano
serowe kluseczki1/2 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej2 opakowania kremowego
serka Apetina z pesto i
rukolą1
jajkokilka łodyg świeżej
rukoli1/2 szklanki
mąki pszennejsól,
pieprz do smaku
Kaszę jaglaną mieszamy z kremowym
serkiem Apetina, dodajemy całe
jajko, posiekaną na drobno
rukolę,
mąkę,
sól oraz
pieprz i wyrabiamy ręcznie ciasto na kluseczki, ciasto się klei do rąk ale można bez problemu z niego lepić kulki, które następnie formujemy w
łezki. Zagotowujemy w garnku
wodę z odrobiną
soli i na wrzątek wrzucamy partiami kluseczki. Gotowe kluseczki wykładamy łyżką cedzakową do szklanego naczynia i odstawiamy.Składniki: na pesto z
rukoli1 ząbek
czosnkucałe opakowanie
rukoli (125g )sok z połowy
cytryny4 łyżki
migdałów3 łyżki
oleju z
oliwekpół
gruszkiWszystkie składniki miksujemy w blenderze na pastę.Przygotowujemy miseczki do których wlewamy krem
selerowo gruszkowy, następnie na wierzch dodajemy pesto z
rukoli, delikatnie przeciągając łyżką po wierzchu kremu, na wierzch wykładamy kremowe kluseczki jaglano
serowe, dekorujemy świeżą
rukolą i zwieńczamy
oliwą z
awokado.Smacznego!
