ßßß Cookit - przepis na Selerowo gruszkowy krem z jaglano serowymi kluseczkami

Selerowo gruszkowy krem z jaglano serowymi kluseczkami

nazwa

Wykonanie

Inny niż wszystkie.. krem selerowy z dodatkiem gruszki oraz niespotykanych, kremowych kluseczek jaglano serowych ... kluseczki są innowacją tradycyjnych szagówek choć je przyrządza się zwykle z ziemniaków, mamy zatem lżejszą opcję, szybszą i bardzo smaczną :-)
przepis własny
Składniki:na krem
400g selera
3 gruszki
700g bulionu warzywnego
250g śmietanki 30%
2 łyżki masła
sól, pierz do smaku
łyżka oleju z awokado
Seler obrać, podzielić na mniejsze kawałki i gotować z połową bulionu, gdy seler będzie miękki, przełożyć go do kielicha blendera i zmiksować na pulpę ze szklanką bulionu. Do selerowego purre dodajemy obraną, wydrążoną gruszkę ponownie miksujemy. Purre selerowo gruszkowe przelewamy do garnka z bulionem, dodajemy masło, śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy.
Składniki: na jaglano serowe kluseczki
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
2 opakowania kremowego serka Apetina z pesto i rukolą
1 jajko
kilka łodyg świeżej rukoli
1/2 szklanki mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
Kaszę jaglaną mieszamy z kremowym serkiem Apetina, dodajemy całe jajko, posiekaną na drobno rukolę, mąkę, sól oraz pieprz i wyrabiamy ręcznie ciasto na kluseczki, ciasto się klei do rąk ale można bez problemu z niego lepić kulki, które następnie formujemy w łezki. Zagotowujemy w garnku wodę z odrobiną soli i na wrzątek wrzucamy partiami kluseczki. Gotowe kluseczki wykładamy łyżką cedzakową do szklanego naczynia i odstawiamy.
Składniki: na pesto z rukoli
1 ząbek czosnku
całe opakowanie rukoli (125g )
sok z połowy cytryny
4 łyżki migdałów
3 łyżki oleju z oliwek
pół gruszki
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na pastę.
Przygotowujemy miseczki do których wlewamy krem selerowo gruszkowy, następnie na wierzch dodajemy pesto z rukoli, delikatnie przeciągając łyżką po wierzchu kremu, na wierzch wykładamy kremowe kluseczki jaglano serowe, dekorujemy świeżą rukolą i zwieńczamy oliwą z awokado.
Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2014/10/selerowo-gruszkowy-krem-z-jaglano.html