ßßß Cookit - przepis na Tarta z łososiem i szpinakiem

Tarta z łososiem i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Coś ostatnio uzależniłam się od szpinaku...Sprawdzam gdzie można go jeszcze wcisnąć:) Ale efekty są zadowalające. Dziś moja propozycja to tarta. Łosoś ze szpinakiem, do tego sos beszamelowy. Ciekawe połączenie, bomba kalorii niestety, ale czasem można sobie pozwolić:)
Inspiracja stąd
Składniki na tartę:
250 g mąki pszennej
150 g masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
Składniki na wypełnienie tarty:
400 g szpinaku- u mnie świeży
400 g filetu z łososia
sól, pieprz
3 ząbki czosnku
łyżka masła
pieprz cytrynowy, czosnek granulowany
Sos beszamelowy:
50 g masła
50 g mąki
1/2 szklanki śmietanki 30%
500 ml mleka
sól, pieprz
Wykonanie:
I etap: Przygotowuje ciasto kruche. Wyrabiam podane wyżej składniki.Wkładam do lodówki na około 30 minut. Rozwałkowuje ciasto na wielkość formy i nakłuwam widelcem. Piekę w 190 st. C. przez 15-20 minut.
II etap: Łososia wkładam do garnka i zalewam mlekiem. Gotuję około 10 minut. Do mleka dodaje pieprzu cytrynowego, czosnku granulowanego i masła. Ugotowanego łososia przekładam na upieczoną tartę.
III etap: Szpinak myję i duszę na patelni z jedną łyżką masła. Dodaje czosnek. Nakładam na upieczoną tartę.
IV etap: przygotowuje sos beszamelowy. W garnku rozpuszczam masło, dodaje mąkę i energicznie mieszam. Następnie wlewam mleko i śmietankę. Całość doprawiam solą i pieprzem.
Całość tarty polewam sosem i piekę przez 20 minut w 180 st. C.
Niestety to danie nie lubi się fotografować, ale musicie mi uwierzyć na słowo, że jest pyszne:)
Źródło:http://krainaroznychsmakow.blogspot.com/2012/10/tarta-z-ososiem-i-szpinakiem.html