Wykonanie
Coś ostatnio uzależniłam się od
szpinaku...Sprawdzam gdzie można go jeszcze wcisnąć:) Ale efekty są zadowalające. Dziś moja propozycja to
tarta.
Łosoś ze
szpinakiem, do tego
sos beszamelowy. Ciekawe połączenie, bomba kalorii niestety, ale czasem można sobie pozwolić:)Inspiracja stądSkładniki na tartę:250 g
mąki pszennej150 g
masła1
jajko1 łyżeczka
soliSkładniki na wypełnienie tarty:400 g
szpinaku- u mnie świeży400 g filetu z
łososiasól,
pieprz3 ząbki
czosnkułyżka
masłapieprz cytrynowy,
czosnek granulowany
Sos beszamelowy:50 g
masła50 g
mąki1/2 szklanki
śmietanki 30%500 ml
mlekasól,
pieprzWykonanie:I etap: Przygotowuje ciasto kruche. Wyrabiam podane wyżej składniki.Wkładam do lodówki na około 30 minut. Rozwałkowuje ciasto na wielkość formy i nakłuwam widelcem. Piekę w 190 st. C. przez 15-20 minut.II etap:
Łososia wkładam do garnka i zalewam
mlekiem. Gotuję około 10 minut. Do
mleka dodaje
pieprzu cytrynowego,
czosnku granulowanego i
masła. Ugotowanego
łososia przekładam na upieczoną tartę.
III etap:
Szpinak myję i duszę na patelni z jedną łyżką
masła. Dodaje
czosnek. Nakładam na upieczoną tartę.
IV etap: przygotowuje
sos beszamelowy. W garnku rozpuszczam
masło, dodaje
mąkę i energicznie mieszam. Następnie wlewam
mleko i
śmietankę. Całość doprawiam
solą i
pieprzem.Całość tarty polewam sosem i piekę przez 20 minut w 180 st. C.
Niestety to danie nie lubi się fotografować, ale musicie mi uwierzyć na słowo, że jest pyszne:)