Wykonanie
Sycące i pożywne naleśniki to mój przepis na dzisiejszy obiad. Dodatek
czosnku do
szpinaku powoduje że naleśniki są ostre i wyraziste w smaku.Składniki:Ciasto:2
jaja30 g roztopionego
masła100 g
mąki200 ml
mlekasólpieprzNadzienie:250 g
szpinaku2 łyżki roztopionego
masła300 g
pieczarek50 g
startego sera żółtego2 małe ząbki
czosnkuSos:200 ml
śmietanki 30%50 g
startego sera żółtego
sólpieprzWykonanie:Ciasto:Wszystkie składniki mieszamy, naleśniki smażmy na rozgrzanej patelni ok. 1 minuty z każdej strony.Farsz:W rondlu rozgrzewamy
masło, następnie wrzucamy
szpinak i smażymy około 3 minut, przekładamy go na sitko i odciskamy
wodę. Następnie rozgrzewamy w rondlu kolejną porcję
masła i smażymy na niej pokrojone w plasterki
pieczarki,
sól i
pieprz. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy.Sos:
Śmietankę mieszamy z
serem, doprawiamy do smaku.Na każdy naleśnik nakładamy farsz około 2-3 łyżek, a następnie go zwijamy. Zwinięte naleśniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Pieczemy około 5 minut w piekarniku z włączona funkcją grill.