ßßß
Sycące i pożywne naleśniki to mój przepis na dzisiejszy obiad. Dodatek czosnku do szpinaku powoduje że naleśniki są ostre i wyraziste w smaku.Składniki:Ciasto:2 jaja30 g roztopionego masła100 g mąki200 ml mlekasólpieprzNadzienie:250 g szpinaku2 łyżki roztopionego masła300 g pieczarek50 g startego sera żółtego2 małe ząbki czosnkuSos:200 ml śmietanki 30%50 g startego sera żółtegosólpieprzWykonanie:Ciasto:Wszystkie składniki mieszamy, naleśniki smażmy na rozgrzanej patelni ok. 1 minuty z każdej strony.Farsz:W rondlu rozgrzewamy masło, następnie wrzucamy szpinak i smażymy około 3 minut, przekładamy go na sitko i odciskamy wodę. Następnie rozgrzewamy w rondlu kolejną porcję masła i smażymy na niej pokrojone w plasterki pieczarki, sól i pieprz. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy.Sos:Śmietankę mieszamy z serem, doprawiamy do smaku.Na każdy naleśnik nakładamy farsz około 2-3 łyżek, a następnie go zwijamy. Zwinięte naleśniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Pieczemy około 5 minut w piekarniku z włączona funkcją grill.