Wykonanie
Ufff...po chrzcinach. Przy trójce dzieci...czwórce (licząc
męża), ogarnięcie takiej imprezy dla 18 osób to niezłe wyzwanie. Żyłam tym dobre dwa a może nawet trzy tygodnie. Długo zastanawiałam się nad menu, które zaspokoi gusta wszystkich gości a jednocześnie nie będzie zbyt wymyslne i wymagające.Jednego byłam pewna. Przystawki,Pierwszy raz miałam wilką przyjemność być tak właśnie przywitana u mojego kuzynna i od razu wiedziałam, że przepis wypróbuję i zagarnę do stałego jadłospisu.Z tym przepisem to też nie było tak prosto, bo w
sieci znalazłam kilka ale coś mi w nich nie pasowało. Zrobiłam raz, coś nie wysło i już wiedziałam co muszę zmienić. Dodałam trochę
moąki...ale co ja tu
będę zawrać gitarę...oto składniki.Składniki na
szpinakową roladę:5
jajekszczypta
solipieprz2-3 ząbki
czosnku1 łyżka
masła400 g
szpinaku (opakowanie mrożonego)3 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanejDo wypełnienia:
Serek lekko słony typu Philadelphia a ja skorzystałam z
serka Twój Smak (Piątnicy)
suszone pomidory w
olejuBrytfanka 40x25 cm.Zaczynamy od
szpinaku a właściwie od
czosnku. Drobno posiekane ząbki wrzucamy na rozgrzane
masło i lekko rumienimy (mieszając aby się nie przypalił) a następnie wrzycamy
szpinak i rozmrażamy go jednocześnie pozbywając się nadmiaru
wody.
Szpinak solimy,
pieprzymy i doprowadzymy do stanu aż będzie całkowicie odparowany. Garnek ściągamy z ognia i kiedy
szpinak nam stygnie, możemy zająć się
biszkoptem "na słono":).Oddzielamy
żółtka od
białek.
Żółtka miksujemy ale oczywiście nie możemy oczekiwać, że ubiją nam się na kogel
mogel.
Białka ubijamy a następnie do
białek dodajemy
żółtka i delikatnie mieszamy (tu mikser możemy już schować).Do naszej żółtej piany dodajemy teraz (bardzo delikatnie mieszając)
szpinak i na koniec
mąkę. Mieszamy wszystsko bardzo powoli i najlepiej trzepaczką, ktróra nam wszystko ładnie połączy nie pozbywając
biszkopta niezbędnego powietrza.Zielone ciasto wylewamy na brytfankę (wcześniej podkładamy papier do pieczenia) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 min.Teraz bardzo ważne! Zaraz po wyciągnięciu, jeszcze gorący
biszkopt zawijamy aby uzyskać odpowiedni kształt dla rolady.Kiedy ciasto wystygnie wystarczy posmarować je
serkiej i na krawędzi, która będzie wewnątrza po zwinięciu, poukładać
pomidory. Zawijamy dodatkowo pakujemy w folie i wkładamy na noc do lodówki. Podajemy na zimno z dodatkiem
kiełków i czym nam się podoba:)Jest smaczne, dośc sycące i wygląda obłędnie.Następnym razem dodam więcej zdjęć (tym razem w całym chrzcinowym szaleństwie udało się cyknąć w pośpiechu tylko zaraz przed podaniem.