ßßß Cookit - przepis na Szpinakowa rolada na dzień dobry...

Szpinakowa rolada na dzień dobry...

nazwa

Wykonanie

Ufff...po chrzcinach. Przy trójce dzieci...czwórce (licząc męża), ogarnięcie takiej imprezy dla 18 osób to niezłe wyzwanie. Żyłam tym dobre dwa a może nawet trzy tygodnie. Długo zastanawiałam się nad menu, które zaspokoi gusta wszystkich gości a jednocześnie nie będzie zbyt wymyslne i wymagające.
Jednego byłam pewna. Przystawki,
Pierwszy raz miałam wilką przyjemność być tak właśnie przywitana u mojego kuzynna i od razu wiedziałam, że przepis wypróbuję i zagarnę do stałego jadłospisu.
Z tym przepisem to też nie było tak prosto, bo w sieci znalazłam kilka ale coś mi w nich nie pasowało. Zrobiłam raz, coś nie wysło i już wiedziałam co muszę zmienić. Dodałam trochę moąki...ale co ja tu będę zawrać gitarę...oto składniki.
Składniki na szpinakową roladę:
5 jajek
szczypta soli
pieprz
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
400 g szpinaku (opakowanie mrożonego)
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Do wypełnienia:
Serek lekko słony typu Philadelphia a ja skorzystałam z serka Twój Smak (Piątnicy)
suszone pomidory w oleju
Brytfanka 40x25 cm.
Zaczynamy od szpinaku a właściwie od czosnku. Drobno posiekane ząbki wrzucamy na rozgrzane masło i lekko rumienimy (mieszając aby się nie przypalił) a następnie wrzycamy szpinak i rozmrażamy go jednocześnie pozbywając się nadmiaru wody. Szpinak solimy, pieprzymy i doprowadzymy do stanu aż będzie całkowicie odparowany. Garnek ściągamy z ognia i kiedy szpinak nam stygnie, możemy zająć się biszkoptem "na słono":).
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka miksujemy ale oczywiście nie możemy oczekiwać, że ubiją nam się na kogel mogel. Białka ubijamy a następnie do białek dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy (tu mikser możemy już schować).
Do naszej żółtej piany dodajemy teraz (bardzo delikatnie mieszając) szpinak i na koniec mąkę. Mieszamy wszystsko bardzo powoli i najlepiej trzepaczką, ktróra nam wszystko ładnie połączy nie pozbywając biszkopta niezbędnego powietrza.
Zielone ciasto wylewamy na brytfankę (wcześniej podkładamy papier do pieczenia) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 min.
Teraz bardzo ważne! Zaraz po wyciągnięciu, jeszcze gorący biszkopt zawijamy aby uzyskać odpowiedni kształt dla rolady.
Kiedy ciasto wystygnie wystarczy posmarować je serkiej i na krawędzi, która będzie wewnątrza po zwinięciu, poukładać pomidory. Zawijamy dodatkowo pakujemy w folie i wkładamy na noc do lodówki. Podajemy na zimno z dodatkiem kiełków i czym nam się podoba:)
Jest smaczne, dośc sycące i wygląda obłędnie.
Następnym razem dodam więcej zdjęć (tym razem w całym chrzcinowym szaleństwie udało się cyknąć w pośpiechu tylko zaraz przed podaniem.
Źródło:http://slodkiezdania.blogspot.com/2015/12/szpinakowa-rolada-na-dzien-dobry.html