Wykonanie

Zupełnie przypadkowo dobrane zielone warzywa stworzyły półmisek pysznej, zdrowej sałatki.Posiłki powinno się kombinować w ten sposób , aby w każdym z nich znalazło się przynajmniej jedno z zielonych warzyw. Jadając raz dziennie
sałatkę lub surówkę z zielonych warzyw, można sprawić naszemu organizmowi prawdziwy prezent.Zielone warzywa ,które zawierają w sobie cenny chlorofil to bogate źródło witamin,błonnika oraz makro- i mikro elementów

W mojej
sałatce znajdują się:-
groszek - źródło
białka , błonnika, witamin i
soli mineralnych-
brokuły - zawierają substancje zwalczjace wolne rodniki,-
fasolka szparagowa -jest lekko strawna , zawiera błonnik, cenne witaminy i minerały,-
bób - obniża poziom złego cholesterolu , jest niskokaloryczny i bardzo sycący,-
sałatka - wpływa na pracę układu trawiennego,obniża poziom
cukru i złego cholesterolu,-
szczypiorek -ma właściwości bakteriobójcze, wpływa na odporność.-
pistacje -bogactwo błonnika, antyoksydantów, to źródło witamin A,B,E.... i inne
ziółka , których zalety doskonale znamy.............to tylko niektóre cenne właściwości zawarte w warzywach, które znalazły się na moim półmisku...Warzywa najlepiej zjadać na surowo, ale dzięki delikatnej obróbce termicznej/ gotowanie na parze/ zachowują większość swoich właściwości i cennych składników odżywczych.
Warzywa strączkowe powodują nieraz dokuczliwe wzdęcia. Aby uniknąć takich kłopotów do gotowania należy dodać odrobinę cząbru,
kminku lub
kopru. Również gotowe dania można doprawić odpowiednimi
ziołami i
przyprawami.Składniki:

szklanka zielonego, świeżego
groszkuszklanka świeżego, młodego
bobugarść
zielonej fasolki szparagowej1 mały
brokułdowolny mix sałatek
szczypiorekzielona
pietruszkamajeranek/świeży/tymianek/świeży/garść
orzeszków pistacjowychsos do sałatki3 łyżki
oliwy z oliwek1 ząbek
czosnku1 łyżka
octu jabłkowego2 łyżeczki
musztardy1 łyżeczka
miodusól i
pieprz do smakuWykonanie:-
Brokuł,
groszek,
fasolkę i
bób ugotować do miękkości na parze. Przelać zimną
wodą.-Liście sałatki rozłożyć na półmisku.-Na sałacie ułożyć różyczki
brokuła, pokrojoną
fasolkę szparagową,
bób i
groszek. Lekko posolić/jeśli były gotowane bez soli/.-Przygotować sos: wszystkie składniki umieścić w zamykanym słoiczku i energicznie potrząsać ,aż do uzyskania konsystencji emulsji.-
Szczypiorek,
pietruszkę ,
zioła posiekać i posypać warzywa.-
Sałatkę polać gotowym sosem i posypać posiekanymi
pistacjami.
Sałatkę można podać jako danie samodzielne z dodatkiem
pieczywa.Może być równiez doskonałą przystawką do dań
mięsnych.
Sałatkę przygotowałam ze świeżych warzyw /u mnie już zaczął się na nie sezon/ ,ale można wykorzystać zapasy mrożonek lub poczekać na ogródkowe zbiory.