Wykonanie
Opis :
Sos sałatkowy francuski używany jest do sałatek lub surówek.Jest to jeden z moich ulubionych
sosów sałatkowych, zaraz po włoskim.Ma słodko-kwaśno-
musztardowy smak.Jego konsystencja pozwala na osiadanie się sosu na całej
sałatce, dzięki
czemu nie ścieka na dno salaterki/talerza.Szczerze polecam.Pochodzenie : kuchnia francuska; lekko zmodyfikowany przepis z internetuSkładniki :1 łyżka
octu balsamicznego/winnego1 łyżeczka
miodu1 łyżeczka ostrej
musztardy (najlepiej francuskiej)sok wyciśnięty z 1/2
cytryny1 ząbek
czosnku, przeciśnięty przez praskę0,5 łyżeczki
cukru3 łyżki
oliwy z oliwek0,5 łyżeczki mieszanki
ziół typu
bazylia,
oregano,
koperek,
pietruszka,
szczypiorek (opcjonalnie, dla wzbogacenia smaku)
sól i
pieprz do smakuPrzygotowanie :Wszystkie składniki za wyjątkiem
oliwy z oliwek wymieszać ze sobą.Dodać
oliwę z oliwek.Dokładnie wymieszać.Sos przechowywać do kilku dni w lodowce.