ßßß

Opis : Sos sałatkowy francuski używany jest do sałatek lub surówek.Jest to jeden z moich ulubionych sosów sałatkowych, zaraz po włoskim.Ma słodko-kwaśno-musztardowy smak.Jego konsystencja pozwala na osiadanie się sosu na całej sałatce, dzięki czemu nie ścieka na dno salaterki/talerza.Szczerze polecam.Pochodzenie : kuchnia francuska; lekko zmodyfikowany przepis z internetuSkładniki :1 łyżka octu balsamicznego/winnego1 łyżeczka miodu1 łyżeczka ostrej musztardy (najlepiej francuskiej)sok wyciśnięty z 1/2 cytryny1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę0,5 łyżeczki cukru3 łyżki oliwy z oliwek0,5 łyżeczki mieszanki ziół typu bazylia, oregano, koperek, pietruszka, szczypiorek (opcjonalnie, dla wzbogacenia smaku)sól i pieprz do smakuPrzygotowanie :Wszystkie składniki za wyjątkiem oliwy z oliwek wymieszać ze sobą.Dodać oliwę z oliwek.Dokładnie wymieszać.Sos przechowywać do kilku dni w lodowce.