Wykonanie
Sezon na
bób i
młode ziemniaczki w pełni. Zajadamy się nim każdego dnia, podanymi z
masłem i
koperkiem.Dzisiejsza
sałatka jest smakowitym połączeniem
ziemniaków i
bobu. Jest pożywna i sycącą, może być daniem obiadowym na upalne dni.


Składniki:3 szklanki ugotowanych
młodych ziemniaków3 szklanki ugotowanego
bobukilka plastrów
bekonukilka łyżek posiekanego
koperku2 małe
cebulki dymki ze
szczypiorkiem1 duży ząbek
czosnkusól i
pieprz (użyłam
czerwonego pieprzu) do smaku1 łyżka
musztardy sarepskiej3 łyżki
octu jabłkowego5 łyżek
oliwy z oliwekPrzygotowanie:
Ziemniaki umyć pod bieżącą
wodą i dokładnie wyszorować szczotką, dzięki temu nie trzeba ich obierać. Do sałatki wybieramy małe ziemniaczki z cienką skórką.
Ziemniaki w skórkach, gotować do miękkości. Następnie odcedzić, a po wystudzeniu pokroić na ćwiartki i lekko posolić.
Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Po wystudzeniu obrać ze skórek.
Bekon pokroić na niewielkie kawałki i podsmażyć na chrupko.
Dymkę i
koperek umyć i drobno pokroić.
Musztardę,
ocet jabłkowy,
oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
sól i
pieprz dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolity sos.
Ziemniaki i
bób polać sosem i ewentualnie doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Przed podaniem posypać
sałatkę zrumienionym
bekonem.SmacznegoPrzepis dodany do akcji kulinarnych: