Wykonanie
Bardzo smaczna i pożywna
sałatka. Moją zrobiłam wyjątkowo szybko, gdyż wszystkie składniki były ugotowane wcześniej - obiadowe resztki z poprzedniego dnia. Proporcje warzyw zależą tak na prawdę od tego, co nam zostało :) Polecam!
składniki200 g ugotowanych
młodych ziemniaków150 g ugotowanego, obranego
bobu150 g ugotowanej
zielonej fasolki szparagowejKilka główek
szparagowych (opcjonalnie)1
młoda cebulasos100 g
jogurtu naturalnego3-4 łyżki
oliwy1 łyżka
koperku, posiekanego1 łyżka
szczypiorku, posiekanego2 ząbki
czosnku, posiekaneparę łyżek
kefiru do ewentualnego rozrzedzenia sosu
sól,
pieprzprzygotowanieJeżeli nie korzystamy z wcześniej ugotowanych warzyw, należy je ugotować. Gotowe
ziemniaki i
fasolkę podzielić na mniejsze kawałki, w zależności od wielkości
ziemniaków, na pół lub 4 części.
Fasolkę na 2 - 3 kawałki.
Bób zostawiamy w całości.
Cebulę pokroić e pólkrążki. Wszystkie warzywa włożyć do miski. Przygotować sos. Wymieszać, składniki, doprawić
solą i
pieprzem, jeżeli potrzeba, rozrzedzić
kefirem. Sosem polać przygotowane warzywa, wymieszać, schłodzić w lodówce. Smacznego!