Wykonanie
Świetna
sałatka na letnie dni. Zastępuje obiad. I takie własnie dania na upalne dni są najlepsze. W moim przypadku było na dodatek bardzo szybko, gdyż składniki były ugotowane wcześniej. Polecam!
składniki200 g ugotowanych
młodych ziemniaków400 g ugotowanego, obranego
bobu150 g ugotowanej
zielonej fasolki szparagowej50 g
wędzonego boczku3 zielone
dymki1
czerwona cebula100 g dowolnego
koziego serasos3 łyżki
jogurtu naturalnego4 łyżki
oliwy2 łyżki
majonezu3 ząbki
czosnku, posiekaneparę łyżek
kefiru do ewentualnego rozrzedzenia sosu
sól,
pieprzprzygotowanieJeżeli nie korzystamy z wcześniej ugotowanych warzyw, należy je ugotować. Gotowe
ziemniaki i
fasolkę podzielić na mniejsze kawałki, w zależności od wielkości
ziemniaków, na pół lub 4 części.
Fasolkę na 2 - 3 kawałki.
Bób, obrany, zostawiamy w całości.
Cebulę pokroić w kostkę.
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć.Wszystkie warzywa i
boczek włożyć do miski. Przygotować sos. Wymieszać, składniki, doprawić
solą i
pieprzem, jeżeli potrzeba, rozrzedzić
kefirem. Sosem polać przygotowane warzywa, posypać pokruszonym
serem, wymieszać, schłodzić w lodówce. Smacznego!