Sos czosnkowy sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. U mnie obowiązkowo obok domowego fast food'u czy słonych przekąsek. Preferuję lekką wersję na bazie jogurtu naturalnego albo kefiru, ale jeżeli wolicie możecie dodać odrobinę majonezu. Sos będzie gęstszy i lekko słodkawy. Sos czosnkowy świetnie sprawdza się również jako dodatek do dań z grilla czy pieczonego mięsa. Rewelacyjnie smakuje w towarzystwie kurczaka. Polecam. Nie bójmy się czosnku :) Sos można wzbogać ulubionymi ziołami (pietruszka, szczypiorek, bazylia czy oregano) ale rewelacyjnie smakuje w towarzystwie chilli czy kurkumy. W mniej czosnkowej wersji z całą pewnością zasmakuje również pociechom. Jeżeli ja podaję go swoim dzieciom to zmniejszam ilość czosnku o połowę i dosładzam lekko miodem.Składniki:250 g jogurtu naturalnego lub kefiruszczypta soli3 ząbki czosnkuszczypta pieprzuszczypiorekoliwa z oliwek1/4 łyżeczki mioduPrzepis:Jogurt mieszamy z przyprawami oraz miodek. Szczypiorek dokładnie płuczemy i bardzo drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez prasę lub ścieramy na drobnych oczkach w tarce. Dodajemy szczypiorek i czosnek. Dokładnie mieszamy i wykładamy na miseczkę. Polewamy odrobiną oliwy z oliwek.Smacznego :)