Wykonanie
Hiszpańska wersja tortilli, bazowa- z tym co było w lodówce czyli z
papryką i
szczypiorkiem. Pierwszy raz się zabrałam za to danie i raczej na tym nie koniec,
będę kombinowała z różnymi dodatkami- bo i na tym polega kluczowa zaleta tej potrawy, ogromna dowolność składników, możemy wykorzystać dosłownie wszystko na co mamy ochotę lub czym w danej chwili dysponujemy. Tak powstał smaczny, nieskomplikowany i kolorowy obiad. Lżejszy, bo zapiekany w piekarniku. Myślę, że sprawdzi się też świetnie jako posiłek do pracy (co przetestuję jutro) czy na piknik.
(Inspiracja)2 łyżki
oliwy z oliwek2 ząbki
czosnku, zmiażdżonepół pęczka
szczypiorku razem z młodymi
cebulkami, drobno posiekane2
papryki (u mnie czerwone), pokrojone na kawałki350 g
ziemniaków (u mnie
młode), ugotowanych, obranych i pokrojonych na plasterki grubości około 1cm6
jajek100 ml
jogurtu naturalnegoSól i
pieprz do smakuRozgrzej piekarnik do 190 st C. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.Na patelni rozgrzej
oliwę. Dodaj
czosnek,
cebulkę i
papryki i podsmaż przez około 10-12 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj ugotowane i pokrojone
ziemniaki. Odstaw do ostygnięcia.W dużej misce rozmieszaj
jajka i
jogurt naturalny. Wmieszaj warzywa. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem. Wlej wszystko do przygotowanej tortownicy i wygładź delikatnie łyżką.Piecz przez około 30-40 minut aż tortilla się zetnie. Odstaw do wystygnięcia. Pokrój na trójkąty/ kwadraty.