ßßß
Składniki na 4 porcje:1 kg młodych ziemniaków100 ml majonezu200 ml jogurtu naturalnego1 cytryna1 łyżka kminku1 ząbek czosnku1 cebulka dymka ze szczypiorem1/2 pęczka koperkusól, pieprz200 g wędzonego boczkulistki z 2-3 gałązek tymianku/1/2 łyżeczki suszonego1. Ziemniaki obrać (oczyścić), ugotować w osolonej wodzie i ostudzić.2. Cytrynę sparzyć lub porządnie wyszorować szczoteczką, osuszyć i zetrzeć z niej skórkę. Kminek utłuc w moździerzu, ale nie na pył, tylko tak, aby nieco się pokruszył. Wymieszać z majonezem i jogurtem.3. Posiekać dymkę ze szczypiorem, koperek, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do sosu. Wymieszać.4. Polać sosem ziemniaki i wstawić do lodówki.5. Boczek pokroić w kostkę i smażyć na rozgrzanej patelni, aż będzie chrupiący. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i wymieszać z tymiankiem. Poczekać aż nieco przestygnie i podawać z sałatką z ziemniaków.