Wykonanie
Na rozpoczęcie akcji Skandynawskie lato 2014 proponuję
sałatkę z
młodych ziemniaków z chrupiącymi dodatkami. Jest bardzo pożywna, może spokojnie zastąpić obiad, ale dzięki
skórce cytrynowej i kminkowi posiada też właściwości orzeźwiające. Idealne danie na lunch do pracy. Wtedy
sałatkę i chrupiący
boczek pakujemy w dwa pojemniki i posypujemy
sałatkę boczkiem tuż przed podaniem.Przepis pochodzi z książki Smaki z Fjällbacki Camilli Läckberg.
Składniki na 4 porcje:1 kg
młodych ziemniaków100 ml
majonezu200 ml
jogurtu naturalnego1
cytryna1 łyżka
kminku1 ząbek
czosnku1
cebulka dymka ze
szczypiorem1/2 pęczka
koperkusól,
pieprz200 g
wędzonego boczkulistki z 2-3 gałązek tymianku/1/2 łyżeczki suszonego1.
Ziemniaki obrać (oczyścić), ugotować w osolonej wodzie i ostudzić.2.
Cytrynę sparzyć lub porządnie wyszorować szczoteczką, osuszyć i zetrzeć z niej skórkę.
Kminek utłuc w moździerzu, ale nie na pył, tylko tak, aby nieco się pokruszył. Wymieszać z
majonezem i
jogurtem.3. Posiekać
dymkę ze
szczypiorem,
koperek,
czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do sosu. Wymieszać.4. Polać sosem
ziemniaki i wstawić do lodówki.5.
Boczek pokroić w kostkę i smażyć na rozgrzanej patelni, aż będzie chrupiący. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i wymieszać z
tymiankiem. Poczekać aż nieco przestygnie i podawać z
sałatką z
ziemniaków.