Wykonanie
Długo czekałam i w końcu się doczekałam... siatka
bobu chłodzi się już w lodówce :-)
Bobu w tym roku nie jest zbyt dużo, a do tego jego cena w porównaniu do poprzednich lat powala, jednak patrząc na jego sezonowość nie mogłam sobie odmówić zakupu chociaż jednego woreczka :-)
Bób dodaję do sałatek, robię z niego pastę do
chleba, ale także świetnie smakuje w daniu głównym. Moja dzisiejsza propozycja to
makaron z
boczkiem i
bobem. Proste, szybkie i bardzo smaczne danie.Składniki:2
cebule2 ząbki
czosnku1/2 kg
bobu25 dag
boczku wędzonego3 łyżki
oliwy z oliweksól i
pieprzostra paprykamakaron muszle - 1 garść na porcję (u mnie 4)
cebulka dymka1.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Z
boczku odcinamy skórę, kroimy go w kostkę i podsmażamy na mocno rozgrzanej patelni. Gdy się lekko wytopi, dodajemy pokrojoną w piórka
cebulę, przeciśnięty przez praskę
czosnek i podsmażamy ok 7 minut.2.
Bób płuczemy pod bieżącą
wodą i gotujemy: sposób pierwszy to tradycyjne gotowanie
bobu w garnku z
wodą. Do rondla wlewamy
wodę, stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy
bób i dodajemy ok pół łyżeczki
cukru.
Sól wsypujemy dopiero pod koniec gotowania. Cały proces trwa ok 15 minut, ale nie dłużej! Sposób drugi (stosowany przeze mnie i wg mnie smaczniejszy ) to gotowanie
bobu na parze. Ja to robię w parowarze i cały proces trwa ok 10 minut.3. Ugotowany
bób (można ściągnąć z niego skórkę, ale nie trzeba) mieszamy z
boczkiem i
cebulą. Gorący, NIE przelany zimną
wodą makaron mieszamy z dodatkami i doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
ostrą papryką. Przed podaniem danie posypujemy posiekaną
cebulką dymką.SMACZNEGO :-)