ßßß Cookit - przepis na Makaron z boczkiem i bobem

Makaron z boczkiem i bobem

nazwa

Wykonanie

Długo czekałam i w końcu się doczekałam... siatka bobu chłodzi się już w lodówce :-) Bobu w tym roku nie jest zbyt dużo, a do tego jego cena w porównaniu do poprzednich lat powala, jednak patrząc na jego sezonowość nie mogłam sobie odmówić zakupu chociaż jednego woreczka :-) Bób dodaję do sałatek, robię z niego pastę do chleba, ale także świetnie smakuje w daniu głównym. Moja dzisiejsza propozycja to makaron z boczkiem i bobem. Proste, szybkie i bardzo smaczne danie.
Składniki:
2 cebule
2 ząbki czosnku
1/2 kg bobu
25 dag boczku wędzonego
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
ostra papryka
makaron muszle - 1 garść na porcję (u mnie 4)
cebulka dymka
1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Z boczku odcinamy skórę, kroimy go w kostkę i podsmażamy na mocno rozgrzanej patelni. Gdy się lekko wytopi, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy ok 7 minut.
2. Bób płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy: sposób pierwszy to tradycyjne gotowanie bobu w garnku z wodą. Do rondla wlewamy wodę, stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy bób i dodajemy ok pół łyżeczki cukru. Sól wsypujemy dopiero pod koniec gotowania. Cały proces trwa ok 15 minut, ale nie dłużej! Sposób drugi (stosowany przeze mnie i wg mnie smaczniejszy ) to gotowanie bobu na parze. Ja to robię w parowarze i cały proces trwa ok 10 minut.
3. Ugotowany bób (można ściągnąć z niego skórkę, ale nie trzeba) mieszamy z boczkiem i cebulą. Gorący, NIE przelany zimną wodą makaron mieszamy z dodatkami i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Przed podaniem danie posypujemy posiekaną cebulką dymką.
SMACZNEGO :-)
Źródło:http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/06/makron-z-boczkiem-i-bobem.html