ßßß
Sałatka warzywna z kurczakiem to doskonałe samodzielne danie podawaneletnią porą zamiast obiadu. To również świetna propozycja na kolację.
Dowolnie dobrane składniki dają możliwość tworzenia różnych kombinacji smakowych.Wszystko zależy od tego , co zaplanujemy wcześniej lub mamy akurat w tym momencie w lodówce.Mięso z kurczaka można przygotować wcześniej ,a można również użyć kawałki, które zostają z obiadu.Może być gotowane, pieczone lub grillowane.Wykończeniem sałatki może być prosty sos winegret lub dresing jogurtowy .Przygotowałam dwie wersje smakowe.
Składniki:
pierś z kurczaka upieczona w pergaminie z przyprawą czosnkową2 kromki chleba2 łyżki oliwy /lub olej czosnkowy/1 ząbek czosnkukilka liści zielonej sałatyłodyżka selera naciowego /sałatkowego/2 pomidoryświeży tymianek1 łyżka startego parmezanusól i pieprz do smaku
sos jogurtowy100 g jogurtu naturalnego1 łyżeczka oliwy z oliwek1 łyżeczka soku z cytryny1/2 łyżeczki mioduzmiażdżony ząbek czosnku świeży tymianek/do smaku/sól i pieprz do smakuWszystkie składniki wymieszać na jednolity sos.sos winegretsos :4 łyżki oliwy z oliwek2 łyżka octu winnego1 łyżeczka musztardyząbek czosnku/zmiażdżony/W małym słoiczku umieścić wszystkie składniki , zamknąć i potrząsać rytmicznie do uzyskania jednolitej emulsji. Można doprawić do smaku solą i szczyptą cukru.
-Kromki chleba pokroić w kostkę .-Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy dodać zmiażdżony ząbek czosnku.-Pokrojony chlebek delikatnie podsmażyć na grzanki.-Przełożyć na papierowy ręcznik.-Mięso rozdrobnić lub pokroić na małe kawałki.-Warzywa umyć. Pomidory pokroić na ósemki, seler obrać i pokroić na małe kawałki.- W misce lub salaterce rozłożyć liście sałatki .-Polać połową sosu jogurtowego ,ułożyć kawałki kurczaka, pokrojone warzywa ,doprawić do smaku solą , pieprzem i pozostałym sosem.-Wierzch posypać grzankami i startym serem, udekorować świeżymi listkami tymianku.