ßßß
Grillowane paseczki mięsa z piersi kurczaka w połączeniu z warzywami tworząpyszną sałatkę obiadową .Dodatek chrupiacego pieczywa stanowi doskonałe uzupełnienie dania , które z powodzeniem można przygotować również na kolację. Kompozycje warzyw i smak sosu sałatkowego sącałkowicie dowolne.
Składniki:1 pierś kurczakaprzyprawa do kurczaka /po ½ łyżeczki soli , papryki słodkiej mielonej,majeranku, tymianku,rozmarynu, imbiru, curry, czosnku mielonego, szczypta papryki ostrej/2 łyżki oliwy z oliwekmix sałatkowykilka pomidorków koktajlowychkilka łyżek sosu winegretWykonanie:
-Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski.-Skropić oliwą i obtoczyć w mieszance ziołowej , przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na ok.30 minut.-Rozgrzać patelnię do grillowania i smażyć kawałki mięsa z każdej strony do lekkiego przyrumienienia się.-Gotowe mięso przestudzić.-Umytą sałatkę ułożyć na półmisku.-Dodać kawałki kurczaka i połówki pomidorków .-Skropić sosem sałatkowym./ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem/.
Zamiast sosu winegret do sałatki można przygotować sos czosnkowo-pietruszkowy.
Składniki:4 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki soku z cytryny3 łyżki jogurtu naturalnegopęczek natki pietruszki2 ząbki czosnku1 łyżeczka musztardy1 łyżeczka miodusól i pieprz /do smakuWszystkie składniki zmiksować w blenderze. Przygotowanym sosem polać sałatkę.