ßßß Cookit - przepis na Stir-fry z bakłażanem

Stir-fry z bakłażanem

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
1 bakłażan
1 łyżka oliwy lub oleju z orzeszków arachidowych
1/2 łyżki drobno startego imbiru
2 ząbki czosnku, drobno starte
3 dymki lub gałązki szczypiorku wraz z cebulkami
papryczka chili, posiekana - opcjonalnie, w ilości do smaku
1 szklanka gorącej wody lub wywaru z jarzyn
garść bazylii
Sos:
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Opcjonalnie:
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżka oleju sezamowego
Przygotowanie
Składniki sosu wymieszać w miseczce, odstawić. Bakłażana pokroić na plastry, następnie na paski. Rozgrzać łyżkę oliwy lub oleju w woku lub na dużej patelni. Włożyć imbir, czosnek i pokrojoną samą cebulkę lub dymkę bez szczypiorków i smażyć przez minutę.
Dodać bakłażana i smażyć na większym ogniu przez około 5 minut mieszając co chwilę. Gdy bakłażan będzie już obsmażony z każdej strony, wlać wodę lub wywar i zagotować.
Drewnianą łyżką zeskrobać pozostałe zrumienienia na dnie naczynia. Przykryć pokrywą i gotować przez około 5 minut, lub do czasu aż bakłażan będzie miękki, ale nie będzie się rozpadał. W międzyczasie raz lub dwa razy zamieszać.
Wlać sos i opcjonalne dodatki (olej sezamowy i sos ostrygowy), zagotować. Dodać posiekane zielone części dymki, wymieszać. Odstawić z ognia, dodać papryczkę chili i bazylię.
Propozycja podania
ugotowany ryż / sałatka ze świeżego pomidora
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/baklazan/stir_fry_z_baklazanem/przepis.html