Wykonanie
Składniki2 porcje1
bakłażan1 łyżka
oliwy lub
oleju z orzeszków arachidowych1/2 łyżki drobno startego
imbiru2 ząbki
czosnku, drobno starte3
dymki lub gałązki
szczypiorku wraz z
cebulkamipapryczka chili, posiekana - opcjonalnie, w ilości do smaku1 szklanka gorącej
wody lub
wywaru z jarzyngarść
bazyliiSos:3 łyżki
sosu sojowego1 łyżeczka
cukru1 łyżka
soku z limonki lub
cytryny1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejOpcjonalnie:1 łyżka
sosu ostrygowego1 łyżka
oleju sezamowegoPrzygotowanieSkładniki sosu wymieszać w miseczce, odstawić.
Bakłażana pokroić na plastry, następnie na paski. Rozgrzać łyżkę
oliwy lub
oleju w woku lub na dużej patelni. Włożyć
imbir,
czosnek i pokrojoną samą
cebulkę lub
dymkę bez
szczypiorków i smażyć przez minutę.Dodać
bakłażana i smażyć na większym ogniu przez około 5 minut mieszając co chwilę. Gdy
bakłażan będzie już obsmażony z każdej strony, wlać
wodę lub
wywar i zagotować.Drewnianą łyżką zeskrobać pozostałe zrumienienia na dnie naczynia. Przykryć pokrywą i gotować przez około 5 minut, lub do czasu aż
bakłażan będzie miękki, ale nie będzie się rozpadał. W międzyczasie raz lub dwa
razy zamieszać.Wlać sos i opcjonalne dodatki (
olej sezamowy i
sos ostrygowy), zagotować. Dodać posiekane zielone części
dymki, wymieszać. Odstawić z ognia, dodać
papryczkę chili i
bazylię.Propozycja podaniaugotowany
ryż /
sałatka ze świeżego
pomidora