Wykonanie
Składniki2 porcje100 g
makaronu pszennego Mie do dań z woka1 pojedyncza
pierś kurczaka1/4 łyżeczki zmielonego
białego pieprzu2 ząbki
czosnku (starte)2 łyżki
oleju roślinnego np.
kokosowego lub z
orzeszków ziemnych8
szparagów6
pieczarek3 łyżki posiekanej
dymki lub
szczypiorkuDo skropienia: 1 łyżka
oleju sezamowegoSos:5 łyżek
sosu sojowego (jasnego)3 łyżki
wody3 łyżki
soku z limonki (lub
cytryny) lub
octu ryżowego3 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej, cornstarchPrzygotowanie
Makaron ugotować we wrzątku (ok. 2-3 minuty), odcedzić, przepłukać zimną
wodą.
Mięso kurczaka umyć i oczyścić z błonek, pokroić w 1 cm kosteczkę, doprawić
solą,
białym pieprzem, roztartym
czosnkiem, wymieszać z 1 łyżką
oleju roślinnego.Odłamać zdrewniałe jasne końce
szparagów, łodyżki umyć i pokroić ukośnie na 1/2 cm plasterki. Główki
szparagów odciąć i przekroić wzdłuż na pół.
Pieczarki pokroić na plasterki.
Dymkę lub
szczypiorek pokroić ukośnie na plasterki.Sos: do miseczki wlać
sos sojowy,
wodę,
sok z limonki, dodać
cukier,
mąkę ziemniaczaną i wymieszać.W woku lub na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę
oleju roślinnego. Włożyć
kurczaka i obsmażyć przez ok. 2 minuty. Dodać
pieczarki i
szparagi i smażyć przez około 2 minuty, co chwilę mieszając.Dodać ugotowany
makaron,
dymkę lub
szczypiorek, wymieszać i jeszcze chwilę wszystko podsmażyć. Wlać sos i zagotować, wymieszać i skropić
olejem sezamowym.Wskazówki
Makaron pszenny można zastąpić
makaronem bezglutenowym np.
ryżowym.