Wykonanie
Prezentuję kolejny przepis na potrawę stir-fry. Stir-fry to zdecydowanie to, co tygryski lubią najbardziej :). W kilka minut można bowiem z łatwością przygotować pyszne, pożywne danie, za każdym razem zaskakujące swym smakiem i aromatem. Sekret tkwi w szybkim smażeniu drobno pokrojonych składników, połączonym z ciągłym ich mieszaniem. Dlatego warzywa smażą się błyskawicznie, pozostając jednocześnie chrupiące, a
mięso nie przesusza się. Jedyne, co musimy zrobić, to przygotować pokrojone składniki,
potem idzie już błyskawicznie. Miałam kiedyś okazję jeść
kurczaka w sosie
miodowo-
czosnkowym, który był tak pyszny, że postanowiłam go odtworzyć.
podwójna
pierś kurczaka1
marchewka1 duża
cebulaszczypior /
cebula dymka1 ząbek
czosnkumakaron (
chiński lub zwykłe spaghetti - sprawdzi się równie dobrze)sos:100 ml
wody100 ml jasnego
sosu sojowego50 ml
octu winnego (6%)1 łyżka ciemnego
sosu sojowego1 łyżka
cukru4 łyżki
miodu4 duże ząbki
czosnku2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejew. szczypta
chiliolej do smażenia1.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę.
Marchewkę obrać, pokroić w słupki (tutaj zdjęcie z łatwą metodą krojenia),
cebulę obrać, przekroić na pół a następnie pokroić w podłużne paski (cięcie "od ogonka" do "korzonków").
Szczypior pokroić w ok. 3 cm kawałki.
Czosnek obrać i posiekać.Składniki sosu wymieszać dobrze, dodać obrany, bardzo drobno posiekany
czosnek. Sos powinien być słodko-
czosnkowy w smaku.2. Na dużej, głębokiej patelni lub w woku rozgrzać
olej.
Kurczaka smażyć, mieszając, aż będzie złoty. Zdjąć z patelni. Na patelnię dodać
marchewkę, chwilę smażyć mieszając, po czym dodać
cebulę i
czosnek. Chwilę smażyć, mieszając aż
cebula zrobi się szklista. Ponownie dodać
kurczaka i wymieszać całość.Dodać ugotowany w międzyczasie
makaron, wymieszać i chwilkę smażyć razem. Zalać przygotowanym sosem. Smażyć całość, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Wymieszać z posiekanym
szczypiorkiem. Podawać gorące.