ßßß Cookit - przepis na Kurczak z sosem miodowo - czosnkowym

Kurczak z sosem miodowo - czosnkowym

nazwa

Wykonanie

Prezentuję kolejny przepis na potrawę stir-fry. Stir-fry to zdecydowanie to, co tygryski lubią najbardziej :). W kilka minut można bowiem z łatwością przygotować pyszne, pożywne danie, za każdym razem zaskakujące swym smakiem i aromatem. Sekret tkwi w szybkim smażeniu drobno pokrojonych składników, połączonym z ciągłym ich mieszaniem. Dlatego warzywa smażą się błyskawicznie, pozostając jednocześnie chrupiące, a mięso nie przesusza się. Jedyne, co musimy zrobić, to przygotować pokrojone składniki, potem idzie już błyskawicznie. Miałam kiedyś okazję jeść kurczaka w sosie miodowo-czosnkowym, który był tak pyszny, że postanowiłam go odtworzyć.
podwójna pierś kurczaka
1 marchewka
1 duża cebula
szczypior / cebula dymka
1 ząbek czosnku
makaron (chiński lub zwykłe spaghetti - sprawdzi się równie dobrze)
sos:
100 ml wody
100 ml jasnego sosu sojowego
50 ml octu winnego (6%)
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżka cukru
4 łyżki miodu
4 duże ząbki czosnku
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
ew. szczypta chili
olej do smażenia
1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę.
Marchewkę obrać, pokroić w słupki (tutaj zdjęcie z łatwą metodą krojenia), cebulę obrać, przekroić na pół a następnie pokroić w podłużne paski (cięcie "od ogonka" do "korzonków"). Szczypior pokroić w ok. 3 cm kawałki. Czosnek obrać i posiekać.
Składniki sosu wymieszać dobrze, dodać obrany, bardzo drobno posiekany czosnek. Sos powinien być słodko-czosnkowy w smaku.
2. Na dużej, głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej. Kurczaka smażyć, mieszając, aż będzie złoty. Zdjąć z patelni. Na patelnię dodać marchewkę, chwilę smażyć mieszając, po czym dodać cebulę i czosnek. Chwilę smażyć, mieszając aż cebula zrobi się szklista. Ponownie dodać kurczaka i wymieszać całość.
Dodać ugotowany w międzyczasie makaron, wymieszać i chwilkę smażyć razem. Zalać przygotowanym sosem. Smażyć całość, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Wymieszać z posiekanym szczypiorkiem. Podawać gorące.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2013/05/Kurczak-z-sosem-miodowo-czosnkowym.html