ßßß Cookit - przepis na Kurczak Kung Pao

Kurczak Kung Pao

nazwa

Wykonanie

Kurczak Kung Pao (czasami zapisywany jako "Gong Bao" lub 'Kung Po') jest klasyczną potrawą z chińskiej z prowincji Syczuan. Ponoć potrawa ta bierze swą nazwę od Ding Baozhen (1820–1886), gubernatora Syczuanu w czasach Dynastii Quing, którego właśnie w ten sposób tytułowano (Gongbao/Kung-pao), co dosłownie oznacza "Strażnik pałacowy". Ze względu na to powiązanie podczas rewolucji kulturalnej danie zostało uznane za politycznie niepoprawne i zmieniono jego nazwę na Hongbao Jiding (kurczak smażony w kostkach). Potrawa została politycznie zrehabilitowana w latach 80. dwudziestego wieku. Zachęcam do spróbowania tego smacznego dania, w którym delikatny smak kurczaka łączy się z pikantną papryczką chili i orzeszkami ziemnymi.
1 podwójna pierś kurczaka
1 jajko
1 – 2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
Kawałek imbiru wielkości wiśni
Chili – do smaku
½ szklanki orzeszków ziemnych
1 cebula
1 marchewka
1 zielona papryka
makaron chiński (ew. spaghetti lub tagliatelle)
olej do smażenia
sos:
6 łyżek sosu sojowego jasnego
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
2 łyżki sosu hoi sin
2 łyżki keczupu
2 łyżeczki cukru
250 ml wody
pieprz do smaku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić , zahartować na sicie pod bieżącą zimną wodą, skropić olejem, wymieszać i odstawić.
2. Składniki sosu połączyć w miseczce.
3. Kurczaka pokroić w kostkę, skropić sosem sojowym. Dodać rozmącone jajko, wymieszać. Kurczaka oprószyć mąką ziemniaczaną, całość ponownie wymieszać. Kurczaka smażyć ze wszystkich stron na oleju na złoto. W zależności od wielkości naszej patelni może się okazać, że lepiej smażyć partiami. Kawałki mięsa nie powinny się ze sobą stykać. Zdjąć z patelni.
4. Na rozgrzany olej wrzucić posiekany czosnek, obrany, posiekany imbir oraz chili w płatkach, do smaku - danie powinno być pikantne. Następnie dodajemy obraną, posiekaną grubo cebulę, obraną, pokrojoną w cienkie słupki marchewkę, pokrojoną w kostkę paprykę oraz orzeszki ziemne. Chwilę smażymy, mieszając, aż cebula stanie się szklista. Następnie dodać ponownie kurczaka i wlać sos. Smażyć mieszając, aż sos zgęstnieje. Podawać po wymieszaniu z makaronem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/01/Kurczak-Kung-Pao.html