Wykonanie
Kurczak Kung Pao (czasami zapisywany jako "Gong Bao" lub 'Kung Po') jest klasyczną potrawą z chińskiej z prowincji Syczuan. Ponoć potrawa ta bierze swą nazwę od Ding Baozhen (1820–1886), gubernatora Syczuanu w czasach Dynastii Quing, którego właśnie w ten sposób tytułowano (Gongbao/Kung-pao), co dosłownie oznacza "Strażnik pałacowy". Ze względu na to powiązanie podczas rewolucji kulturalnej danie zostało uznane za politycznie niepoprawne i zmieniono jego nazwę na Hongbao Jiding (
kurczak smażony w kostkach). Potrawa została politycznie zrehabilitowana w latach 80. dwudziestego wieku. Zachęcam do spróbowania tego smacznego dania, w którym delikatny smak
kurczaka łączy się z pikantną
papryczką chili i
orzeszkami ziemnymi.
1 podwójna
pierś kurczaka1
jajko1 – 2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 ząbki
czosnkuKawałek
imbiru wielkości
wiśniChili – do smaku½ szklanki
orzeszków ziemnych1
cebula1
marchewka1
zielona paprykamakaron chiński (ew. spaghetti lub tagliatelle)
olej do smażeniasos:6 łyżek
sosu sojowego jasnego2 łyżki
sosu sojowego ciemnego2 łyżki sosu hoi sin2 łyżki
keczupu2 łyżeczki
cukru250 ml
wodypieprz do smaku1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić , zahartować na sicie pod bieżącą zimną
wodą, skropić
olejem, wymieszać i odstawić.2. Składniki sosu połączyć w miseczce.3.
Kurczaka pokroić w kostkę, skropić
sosem sojowym. Dodać rozmącone
jajko, wymieszać.
Kurczaka oprószyć
mąką ziemniaczaną, całość ponownie wymieszać.
Kurczaka smażyć ze wszystkich stron na
oleju na złoto. W zależności od wielkości naszej patelni może się okazać, że lepiej smażyć partiami. Kawałki
mięsa nie powinny się ze sobą stykać. Zdjąć z patelni.4. Na rozgrzany
olej wrzucić posiekany
czosnek, obrany, posiekany
imbir oraz
chili w płatkach, do smaku - danie powinno być pikantne. Następnie dodajemy obraną, posiekaną grubo
cebulę, obraną, pokrojoną w cienkie słupki
marchewkę, pokrojoną w kostkę
paprykę oraz
orzeszki ziemne. Chwilę smażymy, mieszając, aż
cebula stanie się szklista. Następnie dodać ponownie
kurczaka i wlać sos. Smażyć mieszając, aż sos zgęstnieje. Podawać po wymieszaniu z
makaronem.