ßßß Cookit - przepis na Pak choi z tofu i orzeszkami ziemnymi

Pak choi z tofu i orzeszkami ziemnymi

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
3 małe kapustki pak choi
1 łyżka oleju roślinnego
ok. 170 g tofu (twardego)
Sos:
1 duży ząbek czosnku
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wody
1 łyżeczka cukru
1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka oleju sezamowego
Do posypania: 2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
Przygotowanie
Pak choi przekroić wzdłuż na pół, umyć pod bieżącą wodą i ugotować na parze (4 minuty). Tofu delikatnie pokroić w ok. 1,5 cm kostkę.
Na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzać olej roślinny i włożyć tofu. Podsmażyć do zrumienienia (ok. 2 minuty), delikatnie przewrócić na drugą stronę i dalej podsmażać aż do uzyskania pożądanego stopnia zrumienienia.
Pod koniec smażenia tofu na patelnię włożyć drobno posiekany czosnek a następnie po ok. 1 minucie pozostałe składniki sosu (sos sojowy, woda, cukier, mąka ziemniaczana, olej sezamowy). Chwilę wszystko podgotować aż sos nieco zgęstnieje.
Sos i tofu wyłożyć na pak choi, posypać prażonymi orzeszkami ziemnymi (najlepiej rozetrzeć je w moździerzu).
Wskazówki
Aby tofu się nie rozpadło i było ładnie zrumienione nie należy go zbyt często przewracać ani "mieszać" na patelni.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_orientu/pak_choi_z_tofu/przepis.html