Wykonanie
Dziś na tapetę bierzemy kuchnię azjatycką - zamiast kupować gotowy
sos słodko - kwaśny w sklepie możemy minimalnym kosztem w kilka minut przygotować własny, do tego z produktów, które większość z nas zawsze ma w domu ;) Przygotowując nasz sos zmodyfikowałam nieco tę propozycję.Składniki:- 3 łyżki
ketchupu- 3 łyżki
sosu sojowego- 3 łyżki
cukru- 3 łyżki
octu- 3 łyżeczki mielonego
imbiru- 2 małe ząbki
czosnku- 1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej- 1 łyżeczka
olejuJak już wspominałam, wykonanie jest bardzo szybkie i banalnie proste - najpierw na
olej wrzucamy przeciśnięty przez praskę
czosnek wraz z
imbirem.
Gdy całość leciutko się podsmaży, do garnka dodajemy wszystkie pozostałe składniki za wyjątkiem
mąki ziemniaczanej, mieszamy, czekamy, aż wszystko ładnie się połączy, następnie dodajemy
mąkę, która fajnie nam nasz sosik zagęści. Jeśli chcemy, by był rzadszy, można nieco podlać go
wodą.
Gotowe :)
Sos jest idealny zarówno do wszelkiego rodzaju dań kuchni azjatyckiej jak i warzyw na patelnię,
mięs,
ryżu,. a nawet
makaronu. Do kanapek też się nada ;) Można zrobić go więcej i zapasteryzować w słoiku, moim zdaniem jednak jego przygotowanie jest tak szybkie i proste, że nie jest to konieczne.Smacznego!