ßßß Cookit - przepis na Karmelizowane tofu

Karmelizowane tofu

nazwa

Wykonanie

Jeśli nie jesteście wielbicielami tofu to ten przepis powinien was przekonać,że nie takie tofu straszne...mój maż się przekonał. Najpierw nosem kręcił a potem wyjadł wszystko ledwie 4 kawałki mi zostały :)Świetne do sałatek, dodatek do dań głównych, zakąsek, przekąsek czy samo do podjadania :) Przepis z curriedcantaloupe.com z moimi niewielkimi zmianami.
Składniki :
125 g naturalnego tofu
1,5 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżeczki ciemnego cukru brązowego ( użyłam jasnego muscovado)
2 cm imbiru startego na tarce o drobnych oczkach
1 ząbek czosnku stary na tarce o drobnych oczkach
1/5 łyżeczki pieprzu cayenee
1-2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
Tofu tniemy w cienkie plasterki, przecinamy na pół i podsmażamy na oleju z obu stron na złoty kolor. Resztę składników mieszamy razem. Wlewamy na patelnię gdzie smaży się tofu. Mieszamy i trzymamy na ogniu aż sos się skarmelizuje i zrobi się gęsty, powinno to trwać ok 5 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/08/Karmelizowane-tofu.html