Wykonanie
Cabbage
Pak Choi with salmon.
Pak Choi, Bok Choi, Choi
Sum to nazwy odmian
kapusty, którą Chińczycy nazywają małą
białą kapustą. Znana jest też jako
kapusta gorczycowa.
Składniki.2
kapusty1 ząbek
czosnku2 plasterki
imbiru świeżego2 cm
papryczki chilliszczypta
soli,
cukru3 łyżki
oleju sezamowego1 łyżka sosu słodko pikantnego2 plastry
łososia wędzonegoWykonanie.
Kapustę umyć. Odciąć twardy spód, wyrzucić. Od
spodu ściąć po 2 plastry, nie wyrzucać.Resztę
kapusty pokroić wzdłuż na parę części.Plastry
łososia pokroić w paski.
Czosnek,
imbir i
chilli drobno posiekać i przesmażyć na
oleju.Dodać plastry i dusić 3-4 minuty, podlać dwiema łyżkami
wody,Następnie dodać resztę
kapusty i smażyć ,aż zmięknie.W czasie duszenia dodać sos słodko pikantny, mieszać, delikatnie przewracając
kapustę.Przełożyć na talerze. Na tej samej patelni smażyć przez kilka sekund paski
łososia. Posypać nim
kapustę i polać pozostałością z patelni.U nas to była przystawka, ale jest świetnym dodatkiem do dań obiadowych.Można pominąć
łososia lub dodać paseczki
szynki.